Future Yugoslavia: Mi smo Youtube underground

Radio Rojc

Objavljeno 27.09.2022. pod Kultura

Filmska večer na kojoj će biti predstavljen dokumentarno-eksperimentalni projekt “Future Yugoslavia” bit će održana sutra, 28. rujna u Dnevnom Boravku Rojca s početkom u 20.30. Bit će predstavljena dva serijala nastala u neovisnoj produkciji, “Running with the Refugees” i “Medika Diaries”, a razgovor s autorima moderirat će Roberto Rauch.

Future Yugoslavia je projekt dvoje filmaša, Kaje Šišmanović i Matije Hajdarhodžića, koji na originalan i prkosan način koketiraju s ustaljenim obrascima filmske prakse.

“Kad smo kretali s tim, vidjeli smo da postoji hrpa Youtubera, ljudi koji od toga žive, i htjeli smo vidjeti da li i mi to možemo probati. Znali smo što želimo raditi i onda smo išli vidjeti je l’ postoje tu neka pravila, sve smo pročitali, sve smo upamtili… Ali nam se nije svidjelo. Nije nam se svidjelo to da moraš nazvati nešto na određen način, na sedmoj minuti staviti nešto… Rekli smo, ma daj, ‘ajmo samo raditi to naše, pa možda se nekom svidi”, objašnjava Kaja u razgovoru za Radio Rojc.

Autori su u procesu stvaranja trećeg serijala „Docudelia’“, svojevrsne studije nastanka osobe, a čiju okosnicu će predstavljati Kajine arhivske snimke koje su nastajale od njenoga rođenja pa do dvadesete godine života. S ciljem prikupljanja sredstava za digitalizaciju analognog materijala, Kaja i Matija su na svome Youtube kanalu Future Yugoslavia, nedavno objavili i pokretanje crowdfunding kampanje.

Cijeli razgovor s autorima poslušajte na linku.

Autorica: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback