Gdje su danas male revolucionarke

Radio Rojc

Objavljeno 10.03.2022. pod Kultura

Emisija Dalekogled bavi se književnim i društveno-kulturnim temama, a polazna točka za svaki razgovor je naslov iz Rojcbook community knjižnice. Kako će sve emisije u ožujku biti posvećene feminizmu, kao logičan odabir nametnula se knjiga o jednoj od najistaknutijih feministkinja na ovim prostorima, Mariji Jurić Zagorki.

O odnosu između feminizma i popularne kulture danas, o novim prikazima žena u serijama, filmovima i medijima uopće, a onda i o promjenama koje mi možemo načiniti u društvu danas govorila je urednica zbornika “Mala revolucionarka: Zagorka, feminizam i popularna kultura”, Maša Grdešić.

“Važno je da žene budu prikazane na mnogo različitih načina, da ne bude uvijek jedan te isti tip, odnosno stereotipi koji se vrte, kao što je nekada u književnosti to bila dobra djevojka, anđeo, a s druge strane fatalna žena. Postoji i cijeli raspon likova između ta dva suprotstavljena pola”, istakla je sugovornica i dodala kako je ovaj problem posebno vidljiv u mainstream medijima, posebice u tiskanim.

Maša Grdešić je također profesorica na katedri za Teoriju književnosti i kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suradnica Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te članica programskog odbora znanstvenog skupa “Zagorka – život, djelo, naslijeđe”.

Autorica: Anđela Đukić
Dizajnerica: Tamara Tasić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback