Handpan radionica i koncert u Rojcu

Radio Rojc

Objavljeno 19.04.2023. pod iz Rojca, Kultura

U program Radio Rojca javio se Ivan Judaš, mladi glazbenik iz Zagreba, koji će 23. travnja u DC-u Rojc održati Handpan radionice u suradnji s kolegom Andreom Pongracom. Na ovoj radionici imat ćete priliku iskušati se u sviranju handpana, ali i muziciranja s drugim ljudima. Predznanje polaznicima radionice nije potrebno, a većina polaznika će vjerojatno prvi put imati priliku da se okuša u sviranju ovog instrumenta.

Handpan je instrument koji postoji 23 godine, a napravljen je u Švicarskoj, po uzoru na metalni bubanj, tradicionalni instrument porijeklom s Kariba. Instrument je jednostavan za sviranje, vrlo interesantan i ugodnog zvuka. Danas se instrument već dosta razvio, i dolazi do nekog maksimuma od 28 tonova, koji su raspoređeni i na gornjoj i na donjoj polovici instrumenta. Cijena ovog instrumenta je dosta velika, s obzirom da se radi o ručnom radu, te je stvarno potrebna velika vještina i preciznost da bi se instrument napravio, a i sam materijal za pravljenje instrumenta je kompliciran za nabaviti.

Ivan je jedan od 50 svirača koji i posjeduju ovaj instrument, te se jedini bavi i podučavanjem sviranja ovog instrumenta u Hrvatskoj. Iz prethodnog iskustva, očekuje se da u roku od dva sata učenici uspiju odsvirati nešto, možda i neke kompleksnije stvari, ovisno o grupi. Ova radionica učenicima može ponuditi jedno opuštajuće iskustvo, gdje bilo tko bez ikakvog predznanja, tko se želi baviti glazbom, iskusi grupno sviranje i dobije priliku da s grupom ljudi nešto zasvira.

Prijaviti se možete na jedan od četiri termina radionica na email: od.srca.info@gmail.com, a radionice su otvorene za sve uzraste. Nakon održanih radionica, u 20h očekuje nas i koncert na kojem će zasvirati Ivan Judaš i Andrea Pongrac, a održat će se u prostoru udruge Rondo Histriae u Rojcu.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Ivan Judaš Handpan Music

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Anja Ninić

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback