Izložba “Odlučna” Nine Đurđević

Radio Rojc

Objavljeno 07.03.2023. pod iz Rojca, Kultura

Udruga Proces svoju cjelogodišnju manifestaciju “Proces 2023” započinje otvorenjem izložbe “Odlučna” fotografkinje Nine Đurđević koje će se održati u četvrtak 9. ožujka u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca. Riječ je o izložbi koja se bavi temom suicida, a na otvorenju će se održati i razgovor s autoricom Ninom Đurđević te psihologinjom i psihoterapeutkinjom Sandrom Tolić.

Fotografkinja Nina Đurđević. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Nina Đurđević rođena je 8.3.1980. u Brežicama, Slovenija. Od 2002. do 2008. pohađala je Akademiju dramske umjetnosti Zagreb i stekla naziv dipl. akad. snimatelj, a od 2011. do 2013. usavršavala se na Master programu za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a od 2011. godine, a od 2017. učlanjena je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika. Fotografije iz njezine serije Objekt(iv)na nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Potaknuta vlastitim iskustvom unutar obitelji, Đurđević portretira osobe koje su si pokušale oduzeti život, ali nisu uspjele u svojoj nakani te su bile spremne javno podijeliti svoje iskustvo. Svaki portret je popraćen tekstom koji sadrži autoričin dojam susreta. Uz portrete bit će izložena i 2 autoportreta snimljena na mjestima samoubojstva autoričinih oca i brata. S obzirom da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom. Izložbu čini devet portreta i 2 autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.

Izložba je otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat do kraja ožujka.

Autor vizualnog identiteta “Procesa 2023” je Erik Burić.

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

RSS 2.0 | trackback