Nagrade Ambasador dodijeljene po peti jubilarni put

Radio Rojc

Objavljeno 20.03.2021. pod Kultura

U petak 19. ožujka 2021. godine u Centru Gervais u Opatiji, održana je peta svečana dodjela Nagrade Ambasador elektroničke glazbe koja je ove godine dodijeljena u 28 kategorija za najbolja ostvarenja u 2020. godini akterima hrvatske i regionalne elektroničke scene.

Dodjela nagrade, koju organizira udruga Klubska kultura, okupila je jučer u Opatiji predstavnike elektroničke glazbene scene iz čitave Hrvatske koji su došli preuzeti nagradu, nastupiti na svečanoj dodjeli ili podržati kolege. Dodjelu je pozdravnim govorom otvorio ravnatelj festivala Opatije Ernie Gigante Dešković, koji je tom prilikom rekao kako im je cilj od Opatije napraviti jedan od centara elektroničke glazbene scene.

Među nagradama struke i publike može se izdvojiti nekoliko domaćih kategorija; nagradu za izvođačicu godine dobila je Aklea Neon, radijskom emisijom godine proglašen je Mojo Soundsystem kojeg na Yammat FM-u vodi Ivona Kovačević. Nagradu za disco, dance/electro pop izdanje godine osvojila je pjesma Tajna od benda Nipplepeople, nagrada za najbolje bass izdanje godine pripala je pjesmi Serious Music koju potpisuju Filip Motovunski i Joe Raygun objavljenoj na Ram Recordsu, a za najbolje techno izdanje godine nagrađen je Ghostmachine, suradnja Gregora Treshera i Petra Dundova objavljena na SCI+TEC etiketi. Nagradu za najbolji album plesne/suvremene elektroničke glazbe dobio je Cortex Thrill – 3.0 od grupe Bonzai, a nagradu za konceptualni video stream godine Cercle (Disclosure – NP Plitvička jezera). Kategorija Event godine u 2020. godini obuhvatila je sva festivalska i klupska događanja, a nagradu je u toj kategoriji osvojio riječki Thru The Bushes festival.

Boris Bjelica

Posebno nam je drago što su naši kolege i prijatelji sa Radija 808 koji uskoro počinje s emitiranjem na privremenoj radijskoj frekvenciji osvojili čak dvije nagrade. Onu publike za Video serijal godine za projekt MagicBox koju im je dodijelio naš Boris Bjelica Bebetto te Nagradu struke za poseban doprinos sceni. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Peri-Fullhouseu. Popis svih nagrađenih projekata i izvođača nalazi se na internetskoj stranici nagrade www.ambasador.hr.

Radio 808 – AMBASADOR 2021 – Impala Studio

Nezavisna izdavačka kuća Dobar House osvojila je nagradu za najbolju nezavisnu izdavačku kuću godine, ali je i kroz druge kategorije prepoznat njihov rad u protekloj godini; nagrađeno house izdanje godine Toma Buga objavljeno na etiketi Dobar House te vizualno rješenje godine za cover Hane Matić.

Regionalni izvođači i projekti nagrađeni su u čak deset kategorija među kojima se mogu izdvojiti; Blender w/ Marco Carola održan u beogradskom klubu Hangar dobio je nagradu za regionalni event godine, a najboljim konceptualnim video streamom godine u regiji proglašen je Time:Code. Nagradu za najbolji regionalni album plesne/suvremene elektroničke glazbe osvojio je Digging For the Good Stuff Dejana Milićevića objavljen na Tit Zero Recordings etiketi, a najboljim regionalnim izdanjem godine proglašen je Sadcited Andrewa Mellera objavljen na Sola etiketi. Najboljom regionalnom nezavisnom izdavačkom kućom proglašen je 1605 kojeg je 2007. godine osnovao slovenski DJ Umek, a bosanski drum and bass producent Billain osvojio je nagradu za najboljeg regionalnog izvođača godine.

Dodjela Nagrade Ambasador organizirana je uz podršku Grada Opatije koji već desetljećima podržava elektroničku glazbenu scenu, a želja je organizatora da se svečana dodjela nastavi održavati u Opatiji uz mnogo bogatiji popratni program koji će uključivati glazbene nastupe i  glazbenu konferenciju. Udruga Klubska kultura koja organizira dodjelu Nagrade Ambasador, ove je godine osmislila diskurzivni program Simpozij koji se sastojao od tri panela o aktualnostima na elektroničkoj glazbenoj sceni

Program je ostvaren u suradnji s: Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatija, HDS-ZAMP, Jana, Festival Opatija, Liminal, Distune, Klubskascena.hr

RSS 2.0 | trackback