NEBOJŠA TARABA: “Šutnja” je hrvatski i ukrajinski projekt

Radio Rojc

Objavljeno 04.03.2022. pod Kultura

Dugoočekivana kriminalistička serija “Šutnja”, bazirana na romanima Drage Hedla, počinje s emitiranjem u ponedjeljak, 7.3. na prvom programu HTV-a. Radnja serije smještena je u Osijeku i Kijevu, i prati istinita događanja iz 2010. godine koja se tiču maloljetničke prostitucije i trgovine bijelim robljem. Kako naglašava jedan od autora serije, Nebojša Taraba, ovaj projekt ujedno je i hrvatski i ukrajinski, budući da je tamo emitiranje započelo još u prosincu.

“Ova priča je tada šokirala cijelu Hrvatsku, no, nakon određenog vremena, stvar se gurnula pod tepih. Javnost je izgubila fokus, pravosuđe nije bilo dovoljno brzo, čovjek koji je doveo do priče, tzv. zviždač, osim što je izgubio posao, na kraju je završio u ludnici… Drago je odlučio napisati ove romane motiviran željom da te djevojčice dobiju pravdu koju zaslužuju”, objašnjava Taraba.

On dodaje da su im partneri iz Ukrajine i Rusije prije tri tjedna potvrdili snimanje treće sezone, no uslijed aktualnih događanja, to je sada manje važno.

“Šutnja je bila apsolutno najgledaniji sadržaj u Ukrajini, ali, nažalost, onda smo došli do ove situacije. Moji prijatelji i partneri iz Ukrajine su u ovom trenutku u skloništima, naša glavna glumica s malim sinom se uspjela prebaciti u zapadni dio Ukrajine, naša glavna producentica također. Naši ruski suradnici su silno nesretni, odmah su bili s drugim ljudima na prosvjedima u Moskvi. Silno smo tužni što u ponedjeljak, kad krene emitiranje kod nas, nećemo bar online slaviti premijeru. Naši gledatelji će bar imati prilike vidjeti Kijev kakav je bio prije nego je ovo bezumno razaranje počelo”, kaže naš sugovornik.

Osim “Šutnje”, zagrebačka produkcijska kuća “Drugi plan”, koju je Nebojša Taraba osnovao s Miodragom Silom, producirala je i iznimno uspješnu seriju “Novine”.

“Čak i danas čujemo da se za neovisne produkcije koristi krivi termin ‘vanjska produkcija’ te da je to prostor manipulacija i izvlačenja novca, što nije istina. Ona je dio šireg europskog plana, koji poseban naglasak stavlja upravo na njihov rad, s ciljem da se sačuva demokratičnost medijskog prostora i pluralizam sadržaja”, objašnjava Taraba i dodaje da je to što je HBO uzeo seriju iz jedne male Hrvatske, koja je na globalnoj mapi tada bila nepoznat prostor, njima promijenilo živote i utabalo put za buduće filmske autore i produkcijske kuće.

Foto: Promo

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback