“Nek se spale svi moji radovi!”

Radio Rojc

Objavljeno 28.11.2023. pod Društvo, Kultura

U emisiji PULA TO JE RAJ gost je bio svestrani pulski umjetnik Josip Pino Ivančić, s kojim smo razgovarali nakon izvedbe predstave “Odlazak u tišinu” u Istarskom narodnom kazalištu. Predstavom je obilježeno 50 godina bogatog likovnog, glazbenog i scenskog stvaralaštva.

Josip Pino Ivančić na alternativnoj umjetničkoj sceni djeluje još od početka 70-ih godina, kada ulazi u konceptualni krug i performans “Vode”. U to vrijeme s prijateljima stvara “Mental Spirit Music”, a Pinova pozicija izvan centra, kao i njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu “Uljanik” osiguralo mu je pravo na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti i propitivanje pozicije i smisla rada i radnika u socijalizmu.

U 80-ima svoje umjetničke tendencije ostvaruje spajanjem glazbe, performansa i likovne umjetnosti, kao i djelovanjem u alter-rock grupi Gustaph i njegovi dobri duhovi, dok se u 90-ima u hrvatskoj javnosti profilirao kao jedan od najprovokativnijih performera.

“I onda hoće da im ja poklonim rad, da im budem zahvalan? Kurac! Nemam ništa, ja atelje nemam 50 i toliko godina. Ono što imam, imam u kuhinji. Nešto je bilo kod mame. Sad imam još na jedno četiri strane. Kad završim ovu turneju koja je još naredne godine, sve odlazi u nekse, u tvornicu cementa gdje spaljuju nedopuštene stvari. To je zadnji performans. Sve što imam nek se tamo spali, uz pratnju policije. To će biti Grande cazzatta finale!”.

Što je još otkrio našem suradniku Dejanu Štifaniću o svom djetinjstvu, počecima u Radničkom kulturnom društvu Uljanik i prvoj konceptualnoj izložbi, društvenim okolnostima onoga doba, sadašnjoj vlasti i Puli, poslušajte na linku dolje:

Razgovarao i fotografirao: Dejan Štifanić

Priredila: Edita Bojanac Delcaro

RSS 2.0 | trackback