Nevine metafore skrivaju mračnu sliku

Radio Rojc

Objavljeno 29.07.2020. pod Kultura

Ciklus književnih promocija na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba-knjižare Giardini 2 na terasi Caffea Dvojka nastavlja se s feminističkim temama i autoricama iz nove Frakturine biblioteke. Puležanka Jasna Jasna Žmak, autorica zbirke eseja One stvari, te Lana Pukanić autorica knjige Tinejdžerke i drugi monstrumi, razgovarat će o temama izostavljenim iz svakodnevnih razgovora, a koje se tiču feminizma, ženske seksualnosti, feminističke kritike kulture te odnosa javne i privatne sfere pojedinke/pojedinca.

Tako će nakon tek jedne zagrebačke, u srijedu, 29. srpnja Jasna Jasna Žmak imati drugo predstavljanje zbirke eseja o ženskoj seksualnosti One stvari. Prilikom gostovanja u emisiji Prostor na Radio Rojcu, autorica knjige rekla je da su One stvari u najvećoj mjeri nastale zahvaljujući feminističkom portalu MUF koji je bio aktivan od 2014.-2018. godine, a za koji je maltene slučajno napisala svoj prvi tekst, i to o digitalnim tehnologijama i ženskom reproduktivnom zdravlju. Zatim su uslijedili tekstovi o homofobiji, o rodu i o djevičanstvu, te je nakon njih nastavila dalje pisati i pokrila još tema iz seksualnosti. Urednik Frakture Seid Serdarević došao je na ideju da se ukoriči MUF biblioteka, odnosno tekstovi autorica i urednica istoimenog portala, u koju je uvrštena i ova Jasnina zbirka eseja.

I u ovim se tekstovima Jasna bavi jezikom, posebice u tekstovima o metaforama za menstruaciju i ženski spolni organ koji, iako ironično šaljivi i poletni, otkrivaju da se iza nevinih metafora krije puno mračnija slika patrijarhata i stanja ženskog tijela u patrijarhatu.

Više ljudi koji su pročitali ovu knjigu rekli su Jasni da bi je trebalo staviti u osnovnoškolski kurikulum, a i sama Jasna kaže da je to njena nada i vjera da dopre do mlađih generacija. Tvrdi da način na koji piše nije skandalozan, te se na naturalizaciji ponajprije treba raditi, jer svi imamo tijela s kojima se nekako ophodimo u prostoru. U školi bi se trebalo govoriti bez stigma i učestalih rodnih stereotipa, da niti djevojčice ni dječaci više nemaju osjećaj srama.

U ovoj knjizi Jasna kaže da je ona ona jedan kroz jedan. U njoj priča o sebi na način iza kojeg stoji i u koji vjeruje, i u njoj nema ništa fejk, za razliku od njenih zbirka priča Moja ti, koja je konstrukt i u kojoj se poigrava s fikcijom i s identitentom u stvarnom životom i likom naratorice.

Jasna Jasna Žmak ujedno nas je zainteresirala i za knjigu Lane Pukanić Tinejdžerke i drugi monstrumi, koja će ovom prilikom također imati promociju. Za autoricu Lanu Pukanić kaže da ima taj milenijanski duh, te da je puno zaigranija i puno više internetsko dijete od nje, a svoju je vrckavost uspjela pokazati i u knjizi. Jasna nadalje tvrdi da mozak Lane Pukanić radi genijalne analogije, miksa reference i žanrove, no kako je autorica nedvosmislena oko toga gdje stoji u feminističkom i političkom smislu.

Ceo razgovor poslušajte na linku:

Pripremila: Nevena Trgovčić

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback