NoMad MOVIE ART 2022

Radio Rojc

Objavljeno 02.02.2023. pod Kultura

NoMad MOVIE ART 2022 prvi je zajednički projekt splitske NOMAD Gallery i Festivala Mediteranskog Filma u Splitu (FMFS), pri kojem je četrnaest dizajnera i umjetnika interpretiralo kultne filmske klasike u obliku plakata. Korišteni mediji variraju od grafičkog dizajna i ilustracije, do fotografije i tipografije, a jedini je uvjet taj da radovi na koncu aludiraju na film koji predstavljaju. Radovi su premjerno predstavljeni upravo na FMFS-u, a trenutno su izloženi u pulskoj galeriji HUiU do 24. veljače. O radu galerije i projektu, splitskoj kulturno umjetničkoj sceni i izazovima umjetnika u državi govorile su Mirela Jusupović, osnivačica galerije, i Ana Bratić, organizatorica i kustosica.

Specifičnost ove splitske galerije jest mobilnost. Upravo je zbog toga poziv umjetnicima bio predstavljen na državnoj razini, kako bi se galerija “otklonila iz Splita”, objašnjava Jusupović. Što se tiče financiranja projekta, polovinu njegove izvedbe osiguralo je Ministarstvo kulture, dok se za ostatak još iščekuju odluke županije i grada, koji će, nadaju se gošće, imati više sluha. Inače je Galerija dosad bila financirana privatno, a s problemima radnika u kulturi u državi, upoznate su i Jusupović i Bratić. Motivaciju za ovaj težak posao nalaze u količini talenta, koji, kako kažu, nema prostora za izražavanje, osim u slučaju galerija i muzeja.  

‘Umjetnost ne mora biti instutucionalna’, objašnjava Jusupović. U skladu s time, galerija je osnovala umjetničku rezidenciju na otoku Biševo, provodi suradnje s udrugama i sudjeluje u aktivnostima koje bi umjetnike potaknule na dobre prakse u kulturi i razmišljanje izvan trenutnih okvira izlaganja. Bratić dodaje kako je pritom važno istaknuti i suradnju kustosa i umjetnika, obzirom da se problematika prvih tiče i drugih.  

Razgovor u cijelosti možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback