Rekvijem za ljepotu u HDLU Istre

Radio Rojc

Objavljeno 03.03.2023. pod Kultura

Uoči prvog tematskog projekta i otvaranja izložbe “Rekvijem za ljepotu” u galeriji HDLU-a Istre, razgovarali smo s Milanom Marinom, predsjednikom društva, akademskim slikarom i povjesničarom umjetnosti. Početak sezone tematskih projekata obilježen je pozamašnom izložbom na koju se prijavilo preko 80 umjetnika iz cijele Republike Hrvatske, a krajnjim izborom predstavljeno je preko 80 radova od čak 68 autora.

Tema izložbe „Rekvijem za ljepotu“ je poticaj umjetnicima da suvremenim izrazom predstave stanje likovne umjetnosti u ovom trenutku, da potraže ljepotu tamo gdje ju je neuobičajeno tražiti, gdje umjetnici vide umjetnost na neki svoj način. Kroz povijest estetike, pojam ljepote je uvijek zanimao velike umove, od Platona, Baumgartena, Kanta, Hegela pa sve do Hartmana, a vrlo je teško naći ispravan odgovor, jer je ljepota nešto osobno i svako je na svoj način i doživljava.

Svijet umjetnosti promatra ljepotu drugačije, umjetničko djelo može predstaviti ružne stvari iz normalnog života na lijep način. Tendencija umjetnosti je da pronađe nove izvore ljepote, nove načine gledanja ljepote, a autori izložbe “Rekvijem za ljepotu” su kroz svoje radove pokušali prikazati ljepotu kao nešto što je u dubini čovjekove duše, i pronaći umjetničke vrijednosti gdje ih do sada nitko nije vidjeo. Širok izbor radova autora velikih imena, a i onih manje poznatih, na ovoj tematskoj izložbi predstavlja publici puno toga, a ideja je da privuku publiku raznovrsnošću i bogatstvom prikaza, raznolikim djelima u vidu tehnika  i godina nastanka.

Godišnji program HDLU-a Istre ove godine je bogat, planirana su još četiri tematska projekta, Otvoreno pulsko bijenale crteža, te i drugi projekti. Izložba „Rekvijem za ljepotu“ otvorena je do 15. ožujka, a pozivamo Vas da ju pogledate ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 15 sati, a utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati u galeriji HDLU-a Istre.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Anja Ninić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback