‘Stara škola’ Olega Morovića u vodnjanskoj ‘staroj školi’

Radio Rojc

Objavljeno 10.07.2023. pod Kultura

Povodom otvaranja prve slikarske izložbe Olega Morovića, ‘Stara škola’ u prostoru bivše škole (i bivše tvornice ‘Astra’) u Vodnjanu, umjetnika smo ugostili u programu Radio Rojca.  

Izložbu organizira vodnjanska ‘La Udruga’, koja čini, zajedno s Morovićem, takozvani Novi vodnjanski filmski val i posljedično organizira Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival. To napominjemo obzirom da je Olega nemoguće definirati, ako se pritom oduzme njegovo djelovanje u organizaciji kulturnih događanja u Fažani i okolici, iako je njegova primarna djelatnost grafički dizajn. Upravo zbog toga, govorimo i o fažanskoj Kasarni; Prostoru urbane kulture i njenoj fanzinoteci, te Vladimir Film Festivalu. Prostori, ne samo fizički, u čijem je stvaranju od samih početaka Oleg sudjelovao, veliki su i važni, o čemu svjedoči i uspjeh mladog riječkog umjetnika, Zoe Miloša, koji je u kontakt s fanzinima stupio upravo putem Kasarne, da bi onda od njih krenuo graditi vlastiti izraz i za njega bio nagrađen na prošlogodišnjem umjetničkom sajmu ‘Nesvrstani’. 

‘Ja ću zauvijek biti pjesnik’ govori neozbiljnim tonom Morović o sebi, kada se postavlja pitanje njegove definicije u odnosu na afinitete, koji plešu između skejta, punka, fanzina, filma i festivala. Niti se jednog od svojih djelovanja, veli, ne bi mogao odreći. Ipak, ono što si je sam poželio već ranije, napokon se ostvarilo, pa je tako uspio posvetiti se slikarstvu, a velika je većina radova izloženih u vodnjanskoj Astri nastala u posljednja tri mjeseca. Oleg je naučen na rad s minimalno sredstava, pa su tako samo dva programa Kasarne pod podrškom institucija, a o obzirom na materijale korištene za ‘Staru školu’, moglo bi se reći da se taj princip preslikao i na njegova platna. Kao i njegovo neizbježno dječaštvo i zapravo vrlo prisutno pjesništvo.

‘Staru školu’ pogledati možete do do 22.07.  

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.  

Razgovarala: Nevena Trgovčić 

Priredila: Ana Predan  

Fotografija: Andrej Folo  

Oznake: , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback