FRANCI BLAŠKOVIĆ Što sam se više trudio, bilo je sve gore

Radio Rojc

Objavljeno 30.11.2020. pod iz Rojca, Kultura, Podcast

U sklopu ovogodišnjeg Radija na ledu bilo je najavljeno emitiranje audio knjige u nastajanju Šeširi na živom pesku Milana Marinkovića, koju čita Franci Blašković. Međutim, to se nije dogodilo, a Franci kaže da ima opravdanje za to:

“Prije nekoliko mjeseci, kad se Brada toga sjetio, ja sam se popalio jer sam baš tada čitao taj roman od Marinkovića i oduševljavao se, postao njegov fan. I onda sam imao na pameti kako će to biti super, ja ću pročitati onu stvar koju volim, za koju mislim da je puno vrjednija od onoga kako su je procijenili neki, iz nekih razloga, i o tome bi se moglo pričati. Bio sam oduševljen s tom idejom da ću to pročitati, da će se to štivo prenijeti još nekome, da bi trebalo – prije luđačkih rasprava u kojima je krv argument – biti, da popularno kažem, cool”, kaže Franci.

Odmah je ušao u studio i počeo sa snimanjem, ali je naišao na problem:

“Nakon što sam počeo čitati, vidio sam da mi to ne ide onoliko koliko sam mislio i onda sam rekao – Franjo, ti si jako loš čitač. I onda sam se, na putu čitanja, počeo truditi. I što sam se više trudio, bilo je sve gore. Ja sam to procijenio tako, bilo mi je neslušljivo. Ako tako argument idem iznositi, a ako on ne stiže na uho, onda smo promašili. Dosta dugo sam pokušavao, mijenjao, tražio načine ne bih li baš to štivo pročitao, ali nisam nikako došao do toga da budem zadovoljan. Odjednom autor kojeg ja ljubim, obožavam, navijam za njega, on će ispasti kao bez veze tip s bez veze štivom. Rekao sam – ne dolazi u obzir”, objašnjava Franci.

On smatra da su Šeširi na živom pesku genijalno djelo, od važnosti za cijelo društvo.

“To je nešto što prati žalosti ponašanja ljudskog roda u određenim situacijama, koje ode u perverziju, koje je nemoguće drukčije protumačiti, a ni vratiti se u normalu nego jedino u tu jezu banalnih reakcija na još banalnije stvari koje na kraju zakrve ljude, toliko da su spremni ubiti se na sve moguće načine. Nijedno drugo štivo ne znam koje se na taj način bavi s najvećom tragedijom ovih prostora, ovim jebenim ratom hrvatsko-srpskim i ovom balkanskom dramom”, uvjeren je Franci.

Dodaje da se sada, kada se riješio čitanja knjige, može vratiti na novi album, koji će biti gotov sljedeći tjedan.

“To je 99. ploča četvrti put, takozvana slikarska ploča. Autor tekstova je drug Gin, a zove se Jeb’o sliku svoju. Mogućnost da to plasiram putem radija je meni olakšala život, da budem konkretan. Ne moram pržiti, jer nikog ne interesira kupiti. Sada je sve na Radio Rojcu i oni si to mogu skinuti, ispržiti i to je idealna kombinacija kad znaš da negdje ima. Da ima svugdje, to bi postao minus”, zaključuje Franci.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback