Bandscout #20: Jesenja melanholija

Radio Rojc

Objavljeno 30.11.2020. pod Podcast

Novo izdanje emisije Bandscout zvučalo je setnije nego inače, jer su muzičari širom sveta, a posebno u regionu, odlučili da u ovo doba godine objave spore, melanholične pesme.

Na dugo očekivanom četvrtom albumu benda Repetitor može se čuti pesma koja po senzibilitetu odudara od ostalih, što je i sam trojac potvrdio svojom Facebook objavom: “Kada je krenula pandemija, sve turneje, koncerti, pa i probe otkazane su, a svi prihodi nestali k’o rukom odnešeni. U tim depresivnim kućnim karantinskim uslovima nastala je pesma Danima.”

Bend Svemirko objavio je novi album Skalamerija, za koji kažu da je završni deo -ija trilogije. “Skalamerija u definiciji predstavlja predmet, spravu ili građevinu koja je napravljena nevješto. Sklepana, gomila predmeta koja bi trebala imati neku svrhu. To je savršen naziv za ovo izdanje”, objasnio je bend na svom Youtube kanalu.

Elektropop duo iz Slovenije Zalagasper, koji je ovu državu predstavljao na Euroviziji 2019. godine, objavio je novi praznični singl i najavio da će ih ubrzo biti još.

Producent META, koji sarađuje sa Sky Wikluhom, Sarom Jo, Kendijem i mnogim drugim velikim imenima, najzad je objavio prvu solo stvar. Za njega se u Srbiji govori da pravi najjače beatove, a čini se da je ovaj, kojeg je napravio za sebe, dosta ličniji i mračniji. Na ovoj pesmi se prvi put čuje i kako on peva, i čini se da je dosta naučio od svojih saradnika, jer nimalo ne zvuči kao početnik.

Multiinstrumentalista James Blake najavio je novi album za 11/12/2020, na kojem će se nalaziti samo coveri njemu dragih pesama. Ovaj muzički genije uspeo je da kultnim pesmama iz sredine XX veka podari novi život, o čemu svedoči njegova interpretacija kultne folk pesme koju je originalno otpevala Roberta Flack.

Sedmočlani bend iz Londona Black Country, New Road objavio je novu pesmu, kojom najavljuje debi album For the first time za 5/2/2021. Kritičari su ih, nakon samo tri pesme, proglasili jednim od najboljih novih bendova, te se njihov album prvenac željno iščekuje. Studijske verzije, sudeći po onome što je do sada objavljeno, savršeno hvataju energiju sa njihovih eksplozivnih nastupa, a bend kaže da im je upravo to i bio prioritet.

Plejlista:

James Blake – First time Ever I Saw Your Face
Aerial East – Try Harder
Zalagasper – Sto idej
Repetitor – Danima
Buč Kesidi – Idemo do hodnika
Svemirko – Uvod u skalameriju
META – Sviće
Porij – I Like That
Foo Fighters – Shame Shame
Black Country, New Road – Science Fair
Doves – Broken Eyes
ŠIZA – Hvala, zavijam ipak sam
Čovek bez sluha – Reci ne

Naslovna fotografija: Mika Baumeister / Unsplash

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback