Vrijednost odbačenog na izložbi “Ovo nije predmet”

Radio Rojc

Objavljeno 27.07.2022. pod Društvo, Kultura

Kustosko-istraživački kolektiv IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu 28. srpnja u 20 sati otvara umjetničko-antropološku izložbu “Ovo nije predmet”, trogodišnjeg projekta “Odbačeno – prilozi za studije vrijednosti” autorica Irene Bekić i Duge Mavrinac.

Autorice istražuju fenomen vrijednosti, osobne i društvene mehanizme koji vrijednost propituju i uspostavljaju te procese mijenjanja, postajanja vrijednoga, odnosno bezvrijednoga. Ovom izložbom naglasak se stavlja na sakupljačke prakse kroz umjetnost i amaterske oblike, a predstavit će se građa iz fundusa Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell’Istria, privatnih zbirki sakupljača i umjetnički radovi koji tematiziraju sakupljanje ili su dio umjetničkih koncepata.

U tijeku izložbe, publika će biti pozvana na sudjelovanje upisivanjem vlastitog predmeta u inventarne kartice. Na taj način participirat će u izgradnji nove zbirke sastavljene od predmeta iz osobnih biografija posjetitelja. Predstavljeni kroz opis u inventarnoj kartici, a ne kroz materijalnost predmeta oni će se upisati u narativ izložbe kao ne-predmeti, graditelji vrijednosti, biografija i odnosa.

Razgovor s Dugom Mavrinac poslušajte na linku.

Razgovarala: Nevena Trgovčić

RSS 2.0 | trackback