Zadatak mi je postaviti kazalište u kontekst grada

Radio Rojc

Objavljeno 02.10.2023. pod Kultura

Novi umjetnički voditelj Istarskog narodnog kazališta Matija Ferlin otvorio je svoj mandat predstavom “Majka i dijete” za koju potpisuje režiju i scenografiju. Tim povodom gostovao je u emisiji “Obavijesni razgovor”.

“U ovoj sezoni koja slijedi programski sam naslijedio određene obveze od prošlog umjetničkog ravnatelja tako da je ova sezona testna sezona da mogu vidjeti kako publika reagira na ove programe koji su bili i dublje se povezati s publikom” – kaže Ferlin, dodajući kako se nada da će publika od početka moći razaznati specifikum programa INK-a i dodatni program.

“Ulazimo u sezonu tematski. Imamo određenu temu svake sezone i ja sam odlučio, možda ovako flambojanski, nazivati te sezone odama. Prva oda koju želimo diskutirati je oda mladosti. U centar stavlja mladog čovjeka. Slijedeće godine će biti oda srcu, pa oda miru i oda radosti. Osjećam da u našem društvu vlada velika količina negativnog diskursa ili, ako govorim o kontekstu kazališta, prevladavaju predstave koje govore o minusima, koje su više u mol fazi nego što su dur. To je vrijeme koje živimo. Za mene je repertoarni program lakši zadatak, a drugi je postaviti kazalište u kontekst grada i što ovo mjesto predstavlja gradu. I ako se mogu pomalo pjesnički izraziti htio bih da ovo mjesto bude u duru a ne u molu” – veli Ferlin.

Na upit je li svoje izvedbenu karijeru stavio postrane zbog angažmana u INK- u Ferlin kaže da sebe doživljava kao kreativca kojemu je bitno polje djelovanja bila to izvedba ili rad u instituciji.

Na upit o stalnom ansamblu INK-a Ferlin kaže da je ta tema podložna široj raspravi. “Ta tema treba razumijevanje, INK treba ansambl, međutim u situaciji koje se kazalište nalazi duži niz godina, ta priča oko bitnosti i važnosti imanja ansambla je neizvediva. Nama unutarnja infrastuktura to ne dozvoljava. Ja ne mogu dopustiti da se zaposli još jedan glumac dok ne zaposlimo još jednu čistačicu. Mi imao jednu spremačicu na 5500 kvadrata. Mi imao jednu smjenu tehnike. Ako imamo uspješnu predstavu i odlazimo na turneju pet dana na gostovanje ja u kazalištu mogu zatvoriti vrata. Drugi segment je segment publike. Ansambl nije samo dobra stvar koja zvuči dobro na papiru. Mora biti i ekonomski isplativ. To znači da mi držimo repertoar, da igramo naše predstave dva, tri puta tjedno da bi glumci imali smisla da žive u ovom gradu. Postoji jako puno parametara . Mi iznutra postojimo i kao kulturni centar, imamo dodatne programe i moramo opsluživati i biti na usluzi umjetnicima i festivalima kojima ovo mjesto isto pripada. Kompleksno je pitanje. Za ansambl trenutno ne, dugoročno da” – zaključuje Matija Ferlin.

Priredio: Dejan Štifanić

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback