Anđa Srebro: Samoizolacija nije produženi odmor

Radio Rojc

Objavljeno 28.03.2020. pod Podcast

Gošća trećeg izdanja  “Čajanke s Anitom Buhinom” je Anđa Srebro, socijalna antropologinja koja u francuskom Bordeauxu  živi s obitelji i piše doktorsku disertaciju. U Francuskoj je izolacija uvedena prije manje od deset dana, 16. ožujka, a Anđa situaciju jednom rječju opisuje kao sablasnu.

“Pošto pišem doktorski rad, ja sam već mesecima u svojevrsnom karantinu, ali sada sam sa detetom i suprugom, tako da to sve dobija drugu dimenziju. Ulice su prazne i mislim da su ljudi shvatili ozbiljnost situacije tek kada je počeo da se povećava broj umrlih i zaraženih. U osam uveče pratimo nove informacije, kao da čekamo izveštaj sa prve linije fronta, podseća na devedesete.”

Kaže da je polemika ključna karakteristika javnog diskursa povodom trenutne situacije.

“Tipična za Francusku je tendencija da sve intelektualizuju i da se više priča nego što se radi. Trenutno je aktuelan naučni rad lekara iz Marseja, koji je došao do zaključka da kombinacija lekova protiv malarije i nekih antibiotika može da se primeni kod zaraženih koronom. I sada se vodi polemika koliko su njegovi rezultati validni.”

Objašnjava da je u nekim gradovima, posebno na istoku gdje nema dovoljno opreme, zdravstveni sistem u potpunom kolapsu.

“S jedne strane, ide priča da testiranje ne služi mnogo čemu i da se koristi samo kada postoje osnovane sumnje da je u pitanju korona. S druge strane, problem je što ne postoji dovoljno testova u Fransuckoj. Kao što su govorili da maske ne služe ničemu, jer je bila nestašica svuda, da bi se posle nedelju dana taj diskurs promenio.”

Navodi da, iako školska godina zvanično traje, u društvu postoji strah da djeca dosta gube.

“Stavka od koje me boli glava je da dete ne može da shvati da ovo nije produženi odmor, nego da ima obaveze. I ovde su organizovane televizijske emisije za učenike, ali to više podseća na neki obrazovni program koji smo mi imali kao deca.”

Kroz smeh objašnjava da su joj ovih dana posebno zanimljive nove teorije koje razvijaju antivakseri, od toga da virus ne postoji, do toga da je Bil Gates napravio virus, te da je sve ovo izazvala 5G mreža. 

Pripremila: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback