Nije lako biti ni liječnik ni trgovac u ovo vrijeme

Radio Rojc

Objavljeno 28.03.2020. pod Podcast

Četvrto izdanje “Čajanke s Anitom Buhin” u eter Radio Rojca dovodi Katju Peruško, profesoricu hrvatskog jezika na Sveučilištu u Lisabonu. Iako je virus stigao u Portugal tjedan dana nakon Hrvatske mjere se donekle razlikuju.

“Ovde je gotovo 4 tisuće slučajeva, najviše u Portu i Lisabonu, ali unatoč tome mjere nisu kao u Hrvatskoj. Trgovine i ljekarne su otvorene, ali ima i otvorenih kafića. Nije generalno određeno što radi a što ne, nego je to proizvoljno. Nastojim ne pratiti više medije jer me to samo uznemirava. Ja sam u svojoj sobi, družim se s cimerom i dobro nam je.”

Katja ima i iskustvo boravka u karanteni budući da se nedavno vratila iz Španjolske.

“Španjolska je tada još bila kontrolom, ali je imala više slučajeva nego Portugal i, kada sam se vratila, sa svih strana su me dočekala upozorenja da moram sada biti u sobi u slučaju bilo kakvih simptoma. Dosta su stritkno reagirali pošto živim u studentskom domu i onda, ako se jedan zarazi, morat će sve zatvoriti.”

Dodaje da je svoje studente brzo i lako organizirala za online nastavu, te da je na predavanjima stvorena obiteljska atmosfera. 

“Ja sam tu već drugu godinu kao lektorica, nema puno studenata, ali je zanimljiva skupina ljudi. Uglavnom uče iz ljubavi, jer su to dečki koji imaju cure Hrvatice, ili su zainteresirani za jezik općenito. Ja više volim nastavu uživo i puno je lakše kad ih imaš pred sobom, ovako pred kamerom nisam sigurna koliko je doprlo do njih.”

Vrijeme provodi uz filmove i knjige, ali predlaže i jedan novi vid zabave.

“Mislim da cijele prošle godine nisam pogledala ovoliko filmova koliko sam sad. Zanimljivo je prekratiti vrijeme i pub kvizovima, išla sam na njih u Puli, a sad su ih organizirali i online. Zabavno je jer si u kontaktu s ljudima, na taj način se vidimo na Skype-u, družimo.”

Ipak, naglašava da je u ovoj situaciji veoma važno i fizički se aktivirati.

“Sad je to mnogo važnije nego kad se možeš slobodno kretati. Meni nedostaje kretanje, jer uvijek idem posvuda pješke. Treba biti oprezan s tim što se kuha i što se jede, da nisu jedine aktivnosti odlazak do hladnjaka i kauča.”

Za razliku od drugih evropskih gradova, kaže da se u Lisabonu ne plješće, ali da zahvalnosti ne manjka.

“Svaka čast svima koji su na prvoj liniji obrane, nije lako biti ni lječnik ni trgovac u ovo vrijeme. Nije ovo trenutak da se bude pametan i odmahuje rukom uz riječi Neće mene korona, očito je da može doći svakome, ostanite doma”, poručuje naša sugovornica.

Pripremila: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback