Bandscout #19: Regionalni i britanski noviteti

Radio Rojc

Objavljeno 16.11.2020. pod Podcast

U novom izdanju emisije Bandscout predstavljene su nove pesme, spotovi i albumi sa regionalne i britanske muzičke scene.

Godinu dana nakon objavljivanja prve pesme Porno romantičan, kruševački bend Pourpur predstavio je novu pesmu Glad, praćenu spotom u režiji Helene Kominac. Da je reč o uratku retko kvalitetnom za ove prostore, svedoči i činjenica da se našao u Međunarodnoj selekciji filmskog festivala u Pragu.

Emisija koja se bavi muzičkim novitetima nikako ne bi smela da preskoči novu pesmu benda Repetitor, Kost i koža, i spot u režiji Savine Smederevac. Reč je o prvom singlu sa njihovog četvrtog albuma Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji – standardno dovitljivi naziv albuma – a on izlazi 20.11.2020. za Moonlee Records. Poruka ove pesme je nedvosmislena i glasi: “Umesto sebi u bradu, tebi u stomak i u glavu.”

Beogradski bend Gazorpazorp objavio je novu pesmu Tango, praćenu spotom. Reč je o sinestetičnom doživljaju, odnosno o poigravanju sa bojama, rečima, atmosferom, melodijom, svetlom, slikom. Oni su nimalo prepotentno a sasvim precizno ulovili osećaj koji mladi imaju trenutno, kada, usled novih okolnosti izazvane pandemijom, mladost i želja za susretima i izlascima bivaju prigušene.

Stih koji to najbolje objašnjava glasi: “Osvetli nas da lutamo hodnicima / Da na minut ne znamo za strah.” Upravo su se taj strah i ta svest o potencijalnoj opasnosti uvukli u kosti mnogih, pa su stavili pauzu na neke svoje planove i želje i čini se da je ova pesma posvećena upravo njima.

Drab City je punkish dream pop, sa vrlo slikovitim tekstovima i polu horor atmosferom, a u nekim pesmama može se čuti i flertovanje sa noir jazzom. Njihov album Good Songs For Bad People objavljen za izdavačku kuću Bella Union predstavlja izuzetno kvalitetan i raznovrstan album prvenac.

Dva srodna britanska benda, Sad Boys Club i The Slow Readers Club, dele ne samo istu reč u nazivu već i turneje. Dok je prvi rezervisan za mlađu publiku koja voli hitove uz koje se može pevati iz sveg glasa, drugi bend ima zreliji zvuk, nastao po ugledu na dobro poznate britanske muzičke legende.

Plejlista:

Dingospo Dali – Srce
Pourpur – Glad
Repetitor – Kost i koža
Gazorpazorp – Tango
Dukatt ft Anjuta – Pesma mesecu
Biig Piig – Oh No
Drab City – Hand On My Pocket
Sad Boys Club – 25
The Slow Readers Club – Yet Again
Sunflower Bean – Moment In The Sun
Rain Delay – Scornful Cry

Autorka: Marija Stojadinović

Ilustracija: Youtube Printscreen

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback