Jubilarno 200. izdanje emisije Dubina

Radio Rojc

Objavljeno 09.11.2020. pod Podcast

Glazbena emisija Dubina emitira se svakoga dana u 14 sati na Radio Rojcu, a danas je obilježeno jubilarno 200. izdanje. Njen autor Marino Jurcan aka DJ Morski želeo je doprinijeti programu Radija selekcijom recentne glazbe, od world musica do indie rocka.

“Dubina je krenula u vrijeme prvog lockdowna, pa se rodila ideja da se ljudima uljepša vrijeme uz taj rad od kuće. S obzirom na to da smo svi u Rojcu i svima nam je cilj da nam bude lijepo, što uključuje i kvalitetu glazbe koja svira na community radiju, ponudio sam Bradi svoj volonterski angažman”, objašnjava Marino motive za nastanak emisije.

On dodaje da sluša mnogo različitih internet radio stanica, te da mu je dosadno slušati samo jedan stil glazbe, što mu omogućava pokrivanje široke palete muzičkih žanrova.

“Uvijek postoje 1-2 pjesme s kojima počnem raditi playlistu, to može biti world music, eksperimentalna elektronika, deep house, progressive techno, ne znam što sve ne, i od toga krenem raditi okosnicu emisije. Ona mora imati uvod i kraj i, iz prethodnog iskustva na radiju, imam neke svoje formule. Na primjer, da se svake 3-4 pjesme promijene tempo i dinamika. Posao radijskog DJ-a je različit u odnosu na klupskog, struktura je drugačija i ne bi imalo smisla da DJ na partyu mijenja dinamiku i stil glazbe. Na radiju, pogotovo ako nema razgovora, bolje je imati takvu dinamiku da osoba može do kraja popratiti emisiju i da ona ima neku priču i glazbeno putovanje”, objašnjava DJ Morski.

S obzirom na to da je bubnjar, Marino kaže da je glavni kriterij da neka pjesma dospije na njegovu playlistu – groove.

“Bilo bi super da ima nekakvu temu koja ulazi u uho, onda je već hit. Može imati i minimalnu strukturu, ali da ima neku slojevitost, različite razine zvukova, aranžman koji ima dinamiku, dobru produkciju, da je slušljiva. Poželjno je da otiđe u eksperimentalnije vode, da ne bude sve limunadasto. Nova indie glazba je miks između elektronske i rocka, tu ima i vokala koji su zanimljivi, a tekstove nemam baš vremena proučavati. Postoji spektar rock glazbe koja je preuzela aranžmane iz elektronske glazbe. Žao mi je da nema više hrvatskih bendova koji idu u tom smjeru, pitanje je i gdje bi oni mogli nastupati, ali je radio super medij da se promovira takva glazba”, zaključuje Marino.

Marija Stojadinović

Oznake:

RSS 2.0 | trackback