Ivana Ujčić: Spašavanje planete u pidžami

Radio Rojc

Objavljeno 26.03.2020. pod Podcast

U novoj emisiji Radio Rojca, “Čajanka s Anitom Buhin”,  Anita Buhin razgovara s pametnim, zanimljivim i duhovitim ljudima diljem svijeta. Unatoč tome što smo svi zatvoreni, ili bi bar trebali, čini se da komunikacija s bližnjima nikada nije bila tako intenzivna kao u ova neobična vremena. 

U prvoj epizodi ugostila je bivšu novinarku Radio Istre, Ivanu Ujčić, koja trenutno radi kao projektna menadžerica u prevoditeljskoj firmi u Barceloni. Njen glavni utisak je da su prazne ulice vrlo neuobičajen prizor za Barcelonu.

“Trenutno rade samo trgovine za namirnice, pekare i ljekarne, sve ostalo je zatvoreno. Svi koji mogu rade od doma, tako i ja. Mi smo tek u drugom tjednu karantene, i trebalo je da to traje do 11. travnja, ali ostavili su izgledne opcije da će se produžiti.”

Ivana kaže da njene prijateljice liječnice trenutnu situaciju jednom rječju opisuju kao apokalipsu.

“Ne želim zvučati dramatično, kod njih to možda izgleda još gore, jer su na prvoj liniji obrane i zaista vide ljude kojima nije dobro. Ne znam na koji još način objasniti ljudima da moraju biti doma. Što je najgore što ti se može dogoditi? Doma si, uživaj, gledaj TV, čitaj neku knjigu, bilo što, samo ostani doma. Spašavaš planetu u pidžami, uzmimo to tako.”

Dodaje da, iako Katalonci važe za discipliniran narod, razlog za pustoš na ulicama najviše je doprinijelo to što su se uplašili talijanskog scenarija.

“Što brže prihvatimo tu činjenicu da ljudi budu doma, to će sve ovo brže proći. Ako budemo doma mjesec dana – biz će samo mjesec dana, ali ako se i dalje budemo prošetavali, onda će tih mjesec dana trajati tri mjeseca. Probajmo se malo kontrolirat svi skupa i napravit da sve ovo što brže prođe.”

Za one, pak, kojima izolacija teško pada, predlaže da se oprobaju u kuhanju, čemu i sama pribjegava kad je pod stresom.

“Pratiš recept i ne možeš razmišljat o ničem drugom. Podijelila bih jedan recept, treba vam samo kokosovo brašno i kondenzirano mlijeko, izmiješajte dok vam se ne napravi smjesa za kuglice, i onda to strpateu pećnicu malo dok požute i to je to.”

Osim kuhanja, preporučuje i online izložbe Muzeja Prado iz Madrida i Reine Sofije, kao i drag queen Lady Red Velvet, koja priprema šou iz svog dnevnog boravka i svoju pozitivnu energiju prenosi na sve koji je prate.

Pripremila: Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback