Izgubili smo poslove, a troškovi su ostali isti

Radio Rojc

Objavljeno 08.04.2020. pod Podcast

“Čajanka s Anitom Buhin” ugostila je Ivana Blagajčevića, koji nastupa pod umjetničkim imenom Evalyn Eatdith i nalazi se u Zurichu. Prema njegovim riječima Švicarska je i po pitanju korone neutralna.

“Doma smo svi, nije toliko strašno, smijemo izaći vani. Ne može se biti vani u grupi s više od petoro ljudi, policija i vojska prate, svako dobije kaznu od 100 franaka po glavi ako je razdaljina manja od dva metra. Najveći problem je što i dalje moraš plaćati sve kao da radiš i zarađuješ.”

S obzirom na to da radi kao drag queen i da zarađuje od nastupa uživo, više ne može računati na to kao izvor prihoda.

“Za stalno zaposlene nema problema, ali mi koji ovisimo o kratkim poslovima, mi smo u problemu jer nas ne znaju gdje da stave i ne znaju tko da nam pomogne, ne znaju što da rade s ljudima jer su mnogi ostali bez posla.”

Ivan objašnjava da je preko noći ostao bez posla, ali da je nedugo potom odlučio da uzme stvari u svoje ruke i pronađe alternativno rješenje.

“Prvih pet dana sam sjedio na kauču i blejao u prazno i nije mi bilo jasno što se događa jer je odjednom moj život nestao i svi planovi za budućnost. Poslije toga sam se lupio u dupe i rekao: Nitko neće ništa uraditi nego sam ti tako da sam se pokrenuo i krenuo raditi od doma.”

Kaže da mu je u početku ta promjena od nastupa uživo do nastupa pred kamerom bila drastična, te mu je trebalo vremena da se navikne.

“Biti performer znači nastupati za ljude, a to je sad nemoguće, sad to moram raditi za kameru, a to je jako čudno. I sada nije samo srediti se i odraditi, nego moram još i to snimiti, editirati, odradit zvuk, svjetlo, moram naučit još toliko novih stvari da bi došao do nekog nivoa da mogu to raditi online.“

Otvorio je i Youtube kanal, a ostatak slobodnog vremena provodi uz šivenje, gledanje serija i razgovore s prijateljima na Zoom-u.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback