Trenira se strogoća budućih političkih programa

Radio Rojc

Objavljeno 06.04.2020. pod Podcast

Današnja gošća “Čajanke s Anitom Buhin” je profesorica Mila Orlić, koja živi u Trstu. Tamošnju situaciju jednom riječju naziva kavezom.

“U situaciji smo kaveza već duže vrijeme, iako ova regija nije u tako lošoj situaciji, nego smo negdje pri dnu, na razini južnih regija. Dakle, iako je pod kontrolom, župan nas drži pod ključem. To je najproblematičnije trenutno, jer doslovno ne možemo nikud.”

Ipak, kako kaže, živi u regiji gdje se svi odgovorno drže pravila i ponose se time, te vjeruje da će doći do neke reakcije odozdo ako se još dugo nastavi “držanje pod ključem”.

“Liga koristi ovu situaciju za plasiranje budućih političkih programa, to su pokušaji da se dođe na vlast. Ovdje je to treniranje strogoće i to je prilika svim osobama poput Orbana i Vučića, koje imaju takve namjere, da je iskoriste. Ali ne može se, pogotovo ne na najmlađima i najosjetljivijima trenirati strogoća.”

Mila je dio Komiteta koji je prikupio potpise za donošenje odluke o omogućavanju kretanja djece, što je Vlada odobrila, ali tri regije u Italiji nisu usvojile ovu odluku.

“Sve što se tiče zdravlja je na regionalnom nivou, što je malo paradoksalno. U te tri regije se smatra da roditelji nisu dovoljno odgovorni te da bi izlagali djecu nekim opasnostima. Puno je djece u malim zatvorenim stanovima koji nemaju možda ni balkon i ona su više od mjesec dana u zatvoru. Psiholozi i pedagozi upućuju da to može biti problem i na psihičkom i fizičkom nivou.”

Kaže da u pojedinim mjestima postoji panika da su djeca glavni prenositelji zaraze i dodaje da to izgleda kao lov na vještice, te da se kod djece osjeća tjeskoba.

“Online nastavu imamo dva puta tjedno po sat vremena i moj sin je više izgubljen s tom nastavom nego da ju uopće nema. Da postoji neki kontinuirani kontakt bilo bi drugačije. Svakog dana u svakom pogledu sve više ludimo. Obrazovanje je ostavljeno roditeljima, a teško je nametnuti se kao roditelj u tom obliku homeschooling-a.”

Navodi da za nju spas iz izolacije predstavlja online druženje s prijateljima.

“Svi se sastajemo na aperitivima. Tako imamo osjećaj da je život, bar u tom mini segmentu, onaj od prije. I lakše se zaspi”, zaključuje naša sugovornica.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback