Norvežani zbog korone smanjili porez na pivo

Radio Rojc

Objavljeno 16.04.2020. pod Podcast

Gost emisije “Čajanka s Anitom Buhin” bio je Srđan Aranjoš, koji živi i radi u Oslu. Kako su kod njih trenutno uskrsni praznici, kaže da se kupuje i pije na veliko.

“Ne čini se da će uskoro biti bolje, ali planiraju da postepeno ukidaju mjere nakon Uskrsa. Trenutno imamo zabranu okupljanja na javnim prostorima, ne smijemo biti u grupama više od pet ljudi. Restorani koji ne poslužuju alkohol rade, ali nisu radnici zaštićeni, tako da tamo ne idemo nego čekamo da se sve smiri”, kaže Srđan i dodaje da većina ljudi, ako ne mogu konzumirati alkohol, neće ići u restorane.

Kako u Norveškoj postoji obiteljska tradicija odlaska u vikendice, uveden je Zakon koji to regulira tijekom pandemije korona virusa, na veliko negodovanje Norvežana.

“Kako su uveli mjere, svi su pohrlili u kolibe. Međutim, to su zabranili jer nemaju pregled koliko se tamo pridržavaju mjera, niti imaju pristup bolnicama. Već 20. travnja krenut će s otvaranjem vrtića i djeca od 1-4. osnovne će se vratiti u školu, a tjedan poslije i stariji osnovnoškolci. Ministar zdravstva je izjavio da žele testirati kako će to izgledati, tako da se igraju zamoraca s najmlađima.”

Kako Srđan radi u ugostiteljskom sektoru, objašnjava da će većina radnika biti zbrinuta, te da su najugroženiji mali restorani i kafići.

“Mi smo svi privremeno otpušteni, dobili smo papire od firme da bi se prijavili na burzu rada i zatim je pao sustav, jer se sve radilo online. Oko 4 tisuća ljudi je prijavljeno na burzi, to je bio veliki šok. Nikada nije bila tolika brojka. Država je pripremila novce da nam isplati pomoć, ali nisu se uspjeli koordinirati, pa te novce nećemo dobiti prije šestog mjeseca.”

Prema njegovom mišljenju, svi će pohrliti u restorane kada se ponovo otvore, a navodi da je dobra vijest to što će se do kraja godine plaćati samo 50 posto poreza na pivo. Imajući u vidu da mnogi danas “hrčkare” i kupuju stvari na veliko, Srđan predlaže alternativu za kvasac, koja se dobiva tako što se sirovi krumpir i soda bikarbona poliju kipućom vodom i odstoje jedan dan.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback