Radio je ekipni posao

Radio Rojc

Objavljeno 24.12.2020. pod Društvo, Kultura, Podcast

Ovogodišnja nagrada Hrvatskog novinarskog društva za radijsko novinarstvo Marija Jurić Zagorka pripala je Mirjani Radulović s Radio Rojca, za dokumentarnu radio dramu Pola Citta Puttana.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, Mirjana je “jednoj zaista burnoj gospodarskoj i društvenoj temi, propasti Uljanika, dala vrlo dinamičnu i sasvim ljudsku dimenziju, koristeći bogati arsenal tonskih efekata. Pola citta puttana sluša se s ubrzanim otkucajima srca; to je emisija koja vraća nadu radiju.”

Autorica kaže da, u trenutku snimanja materijala na prosvjedima, nije zamišljala da će on prerasti u dokumentarnu radio dramu.

“Ja sam deset dana pratila Uljanikovce u tijeku njihovog štrajka, s namjerom da informiramo ljude preko našeg medija, Radio Rojca. Kada sam došla na ulice i kad sam se našla među njima, sve je to palo u drugi plan, informiranje nije bilo najbitnije. Čula sam priče ljudi koje su bile jako dramatične i emotivne, pogodile su me, jer se radi o mom gradu, mom Uljaniku, mojim susjedima. Odlučila sam snimati sve, i one male priče i one glasnije. Kad sam to išla preslušavati, čula sam još puno više. Bila sam svjesna da svjedočimo nečemu što je puno veće od nas i što će sigurno ostaviti traga na nas”, objašnjava Mirjana.

Dramska suradnica u procesu nastanka Pola Citta Puttane, Pavlica Bajsić Brazzoduro, kaže da je radio ekipni posao, poput male manufakture u kojoj svaki kotačić vrti jedan film.

“Ovaj konkretan materijal koji je Mirjana snimila, kada bi se transkribirao za štampu, izgubio bi tu snagu, bio bi objektiviziran, a upravo ta snaga radijskog dokumenta, gdje čujemo glasove, atmosferu, unezvijerenost u ljudima i bijes, to daje dodatnu kvalitetu i snagu. Zato je radio tako divan medij i zato je radio drama tako divna forma, koja koristi autentična izražajna sredstva u kojem možemo reći sve mimo riječi. Informacija stoji kao objektivna činjenica, a sve što je iza toga, u dubini ljudske duše i što se osjeti kroz zvuk, to dokumentarna radio drama može najljepše dočarati. Tako ja vidim snagu tog žanra koji je vrlo otvoren, otvara svjetove i ponore koji idu dalje od same informacije”, kaže Pavlica.

Autorica: Marija Stojadinović

Istaknuta fotografija: Screenshot RTL

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback