Vrijeme je za globalni reset

Radio Rojc

Objavljeno 18.04.2020. pod Podcast

Emisija “Čajanka s Anitom Buhin” ugostila je Deana Boljunčića, koji živi i radi u Eindhovenu u Nizozemskoj. Kako je zaposlen u zračnoj luci, kaže da je, s izbijanjem pandemije koronavirusa, zrakoplovstvo bilo prvo na udaru.

“Situacija je loša jer imamo promet 3% u odnosu na normalnu situaciju. Sve planirane investicije su ukinute, plaće nisu upitne jer nas je malo i jer smo imali enormne dobite u prošlosti.”

Ipak, kaže da će najveću štetu pretrpjeti zračne luke koje najviše prihoda ostvaruju tijekom ljeta.

“Luke poput pulske, koje su 95% orijentirane na ljetnu sezonu, najviše će izgubiti, mi smo cjelogodišnja luka tako da ćemo manje izgubiti i brže ćemo se vratiti. Ove godine predviđamo da ćemo izgubiti 55% putnika, a na nivo od 2019. godine vratit ćemo se tek 2023.”

Iako je siguran u oporavak zrakoplovstva, kaže da se on neće dogoditi odjednom.

“Konkretan broj putnika možemo imati u 7. mjesecu, i to 30% od onoga što bi bilo inače. Dobra stvar je što je ovo vrijeme za globalni reset i adaptiranje strategije. Ne smije se desiti da izgubite jedan izvor prihoda i da kompletna ekonomija bude u kolapsu.”

Navodi da je jedna od mogućih opcija, kada ponovo oživi zračni promet, to što se srednje sjedište u avionu neće prodavati.

“Zrakoplovstvo se uvijek vratilo jače, bit će problema prvih mjeseci, ali uopće se ne bojim za budućnost te grane jer je to ono što povezuje svijet.”

Dean kaže da mu najviše nedostaju sitnice poput odlaska na kavu i kontakta uživo, a svima preporučuje da slobodno vrijeme provedu uz seriju “Seinfeld”.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback