Brisel je tužan kao Pula zimi

Radio Rojc

Objavljeno 19.04.2020. pod Podcast

Gošća emisije “Čajanka s Anitom Buhin” bila je Biljana Lalić koja živi i radi u Bruxellesu. Kako primjećuje, grad i životi stanovnika su se dosta promijenili, imajući u vidu da je Bruxelles vrlo interkulturalan i tranzitan.

“Ta prepoznatljiva živost grada izostaje, Brisel je tužan k’o Pula zimi. Belgija je prva u broju smrtnosti na ukupan broj stanovnika, što znanstvenici pokušavaju objasniti time da Belgija broji mrtve od COVID-19 vrlo transparentno. Vlada pokušava fer pristupiti krizi, za razliku od drugih zemalja, ubraja i smrti u staračkim domovima i smrti za koje se ne zna da li su od koronavirusa, te zato izgleda kao da je zemlja u lošem stanju.”

Kako naglašava, zdravstveni sustav u ovoj zemlji funkcionira veoma dobro.

“Zdravstveni sustav je dobro razvijen, hrpa para se upumpava u njega i zbog toga ima najviše doktora po broju stanovnika. Bolnice također dobro funkcioniraju i komuniciraju međusobno, tako da se Belgija dobro pripremila i shvatila ozbiljno situaciju.”

Pošto se Biljana bavi lobiranjem za prava životinja, kaže da je pandemija koronavirusa bila očekivani tijek događaja.

“Pandemija je potekla od životinja, nije puštena iz laboratorija, nije nam Bil Gates uvalio virus. Svi znanstvenici su pričali o pandemijama, čak je i Netflix pustio dokumentarac 6 mjeseci prije nego što se desila pandemija. Eksperti su znali da će se ovo desiti i desilo se jer smo došli previše blizu divljim životinjama i jer način na koji se u nekim dijelovima svijeta konzumiraju životinje doprinosi miješanju vrsta i mutiranju virusa koji se prenose na ljude. Imali smo nesreću da je ovaj otišao predaleko.”

Ona objašnjava da trenutno radi više nego prije krize, te da im se avenija utjecaja proširila.

“Mi lobiramo za zabranu ilegalne trgovine divljim životinjama i zabrani velikih otvorenih tržnica, kao što je ona u Kini, gdje se životinje prodaju žive i ubijaju na mjestu, tako da sluh za ove teme je veći nego ikada, što nama ide na ruku.”

Dodaje da njenom mentalnom zdravlju za vrijeme izolacije najviše pomaže trčanje, a svima preporučuje HIIT treninge.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback