Arhivska građa u digitalnom ruhu

Radio Rojc

Objavljeno 20.02.2023. pod Društvo

Arhivske baze vrijedan su izvor informacija i znanja, ponekad neophodne za istraživanja, ali zbog same prirode materijala, veoma osjetljive i zahtjevaju veliki oprez prilikom rukovanja. U Sveučilišnoj knjižnici Pula jako su svjesni ove situacije, te stoga već neko vrijeme kroz razne projekte rade na digitalizaciji arhivske građe. Najnovijim projektom Ministarstva kulture i medija “E – kultura – Digitalizacija kulturne baštine”, u kojem sudjeluju zajedno sa Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Državnim arhivom, Muzejem za umjetnost i obrt te Hrvatskom radio televizijom, započeli su dugotrajan posao digitalizacije starih brojeva Glasa Istre.

Novi ravnatelj Sveučilišne knjižnice, Ivan Kraljević, upravo je digitalizaciju Glasa Istre naveo kao jedan od bitnijih projekata koje želi provesti u mandatu. Ističe da mu je “ideja bila da se krene sa uređivanjem nečega što nije bilo dovoljno sređeno i dovoljno vidljivo, a u zadnje vrijeme puno korišteno.” Kako nastavlja Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre, često korištenje arhivske građe, koliko god oprezno se njome rukovalo, vremenom dovodi do njenog oštećivanja, te se digitalizacijom postiže da je ta građa puno dostupnija svim korisnicima, bez straha od daljnje degradacije fizičkog stanja iste.

Valja spomenuti da ovo nije prvi projekt digitalizacije kojem se Sveučilišna knjižnica priključila. Već 15 godina u sklopu projekta “Istarske novine online” skenira stare naslove iz fonda, te je tako digitalizirano 40 naslova novina iz svih vremenskih perioda Pule, 11 naslova časopisa i 15 godišnjaka iz doba Austrougarske. U sklopu projekta “E – kultura” najavljena je i digitalizacija stare rukopisne građe iz arhive, dok je za poslove skeniranja i daljnje obrade materijala zaposleno troje studenata, koji su prošli i adekvatnu edukaciju. Studentice Eni Krešević i Valentina Filajdić pristupile su veoma ozbiljno ovom poslu, naglašavajući još jednom važnost ovog projekta za studente i ostale potencijalne korisnike.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback