Igor Duda: “Socijalizam na kućnom pragu”

Radio Rojc

Objavljeno 04.10.2023. pod Društvo

‘Socijalizam na kućnom pragu; Mjesna zajednica i svakodnevica društvenog samoupravljanja u Jugoslaviji’ naslov je novog izdanja povjesničara Igora Dude. Promocija se knjige održala krajem rujna na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli, na dan šezdesete obljetnice uvođenja mjesnih zajednica na hrvatskom teritoriju, a u emisiji Priručnik prenosimo dio s predstavljanja.

Duda tako objašnjava da je mjesna zajednica zapravo najsitnija društvena ćelija, a mikrozajednica i mikrostruktura u vidu iste, može nam ukazati na to što je sve socijalizam u stanju napraviti. Konkretnije, koliko smo u stanju problema riješiti sami, bez odlaska na neke više instance, kao što se primjerice mora sada, pa tako govori o primjerima prakse u samoupravljanju koristeći primjere aktera i aktivista, koji su unutar mjesnih zajednica djelovali, te o samodoprinosu i općenito relevantnosti pojedinca kada mu je mogućnost doprinosa i odluke i dana, kada ima priliku u svojoj mikrozajednici djelovati te ju tako uvijek voditi na bolje.

Na koncu emisije, prenosimo i kratak intervju s autorom.

Duda ovdje veli, kako ovaj rad nije kritika društvu, već jedan ogled na povijest prakse društvenog samoupravljanja i mjesnih zajednica, koje onda služi za promišljanje i propitkivanje o tome što je i kako moglo biti bolje i efektivnije i koliko bi u današnjem društvu ona mogla biti funkcionalna.

Isječak s predstavljanja i intervju s Igorom Dudom, u cijelosti poslušajte u linku.

Predstavljanje knjige održalo se u sklopu Šestog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, u organizaciji Centra za povijesna i kulturološka istraživanja socijalizma. Nakladnik je izdanja Srednja Europa, zajedno s Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli.

Uredila i vodila: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback