DRAŽEN MAJIĆ u In Medias Tres

Radio Rojc

Objavljeno 29.05.2023. pod Društvo

U posljednjem izdanju emisije In Medias Tres, gost je bio Dražen Majić, novinar i urednik portala Istra24.  

Razgovaramo o posljednjim naslovima iz medija, pa se tako na samom početku dotičemo teme bespravne gradnje u Savudriji. Umag je trenutno u fokusu, veli Majić, obzirom na čitav turistički potez koji se prostire o Umaga do Savudrije, pri kojem su vlasnici parcela na priobalju zatražili zabranu radova. Sud će, veli novinar, kroz deset dana izaći na teren i onda odlučiti kako dalje. O čitavoj situaciji, govori gost, kako je sve veoma zamagljeno i nejasno, pa je tako upitno gdje je linija između privatne i gradske investicije, obzirom da isti izvođač izvodi radove privatnika i Grada, da su na čelu njih isti projektanti. Obzirom na blizinu sezone, užurbano se gradi, građanima i turistima smeta prah i gradnja općenito, a iza je svega loše planiranje projekata koji su vrijedni milione eura. Investitori ulaze na privatne posjede, bageri ruše sve pred sobom, a kada je redakcija pokušala stupiti u kontakt s građevinarima, bili su potjerani, dok su strani radnici bježali iz straha da ih se ne vidi i objavi, zaključuje Dražen. Referiramo se dalje i na situaciju pulskog Lungomara i političke struje koje se u njenoj pozadini nalaze, a koje se najbolje pokazuju na glasanjima.  

Dalje govorimo o turizmu i hiper-turistifikaciji Istre i konkretnije o projektima supruge istarskog župana Borisa Miletića, Lare Vlačić i HDZ-ova Antona Klimana, u Barbarigi. Miletić i Kliman oboje se javno suprotstavljaju bespravnoj gradnji, pa im ovakvi poduhvati, osobito onaj Klimanov, svakako oduzimaju od kredibiliteta kada se u javnom prostoru izražavaju o turizmu. Kratko se onda osvrćemo i na zapletenu i kompleksnu priču s parkirnim mjestima nekolicine naselja u Istri, od kojih je jedan Vodnjan. Ukratko se radi o tome da je privatna firma, po zasluzi dvaju političara, dobila mogućnost naplate komunalnog doprinosa, što je nezamislivo, veli Majić. Raspad je to sustava, nastavlja, koji sada ima svoje posljedice, a koga bi rješenje moglo biti tužba od strane Grada Vodnjana prema firmi, a na odmet ne bi bilo ni pozivanje DORH-a.

Za kraj, govorimo o slučaju Sandra Krupljana, pulskog momka s invaliditetom koji je uslijed turističke sezone bio potjeran iz stana. Priča je ovo koja po jednoj strani ukazuje veliku količinu podrške i dijeljenja priče, te dobru volju ljudi obzirom na količinu brige i odaziva da se Sandru pomogne, ali i otvara pitanje problema smještaja unutar turizma, povećanja cijena života i iznajmljivanja općenito u turističkim gradovima. Problemi su to, koji ne zahvaćaju samo naš poluotok, pa tako gost ovdje nudi primjer Lisabona i razgovaramo o okolnostima koje su nas do tuda dovele, a i potencijalnim nastavcima ovakvih priča.

Zaključujemo s pjesmom ‘Not’, benda Big Thief.  

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku.

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback