Švedski nogometni navijači mete terorističkog napada

Radio Rojc

Objavljeno 17.10.2023. pod Društvo

U ponedjeljak navečer dvoje je ljudi ubijeno u pucnjavi u belgijskom glavnom gradu Bruxellesu. Cijelo područje na kojem se dogodio napad zatvoreno je i okruženo policijom. Pripravnost je podignuta na najvišu razinu, a slučaj je predan tužitelju zaduženom za terorizam.

U međuvremenu je policija pronašla i usmrtila naoružanog napadača odgovornog za ovaj, kako naglašavaju, “brutalan teroristički napad” na dvojicu švedskih državljana. Napadač je nakon cjelonoćne potrage lociran u baru u sjevernom dijelu grada.

Premjer De Croo jutros je potvrdio da se radi o 45-godišnjem Abdesalemu Al Guilaniju porijeklom iz Tunisa, koji je u Belgiji boravio ilegalno. Istražiteljstvo je fokusirano na “moguće terorističke motive” jer je, kako potvrđuju službeni izvori u Bruxellesu, napadač otprije poznat po terorističkim aktivnostima u svojoj zemlji.

Kako je izjavio belgijski premijer De Croo, žrtve su dvojica švedskih nogometnih navijača. Napadnuti su pet kilometara od gradskog stadiona na kojem je održana utakmica reprezentacija Belgije i Švedske. Treća žrtva, vozač taksija trenutno se u bolnici oporavlja od ozljeda.

Napad se dogodio predvečer, blizu Place Sainctelette u centralnom dijelu grada, kada je naoružani napadač sišao s motocikla i potom nasumično ispalio nekoliko hitaca. Tada je krenuo za dvojicom Šveđana koje je potom ustrijelio.

Novinska agencija Belga prenosi izjavu glasnogovornika ureda tužitelja, u kojoj se navodi kako bi mogući motiv moglo biti upravo švedsko državljanstvo žrtava. Naime, Švedska je na meti islamista nakon opetovanog paljenja Kurana, pa je zbog toga podignuto stanje pripravnosti u toj zemlji.

Belgijski premijer De Croo istaknuo je da će biti poduzete dodatne sigurnosne mjere, s posebnom pozornošću na švedsku zajednicu. Vlasti pozivaju Šveđane u toj zemlji na dodatan oprez i praćenje obavijesti policije.

U ponedjeljak navečer na društvenim se mrežama pojavila snimka osobe koja tvrdi da je odgovorna za napad. U video zapisu napadač priznaje da se bori za tzv. Islamsku Republiku, no još se čeka potvrda autentičnosti od strane policije.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Afp / Twitter

RSS 2.0 | trackback