Godišnja Opća skupština UN-a u znaku rastućih geopolitičkih izazova

Radio Rojc

Objavljeno 22.09.2023. pod Društvo

Klimatske promjene, ruska agresija i rastuće geopolitičke krize izdvajaju se kao najznačajnije teme 78. Opće skupštine UN-a. Ukrajinski se predsjednik Volodymyr Zelensky očekivano našao u centru pozornosti nakon svog prvog obraćanja uživo na Općoj raspravi. Prije svog obraćanja zatražio je isključenje Rusije iz Vijeća sigurnosti, a svom govoru pozvao okupljene svjetske čelnike da se ujedine protiv ruske invazije uz apel – “Ratni zločini moraju biti kažnjeni!”

Ovotjedna Opće skupštine (UNGA) odvija se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku nakon dva tjedna sastanaka, kao najznačajniji događaj u godišnjem kalendaru UN-a, a trajat će do petka, 22. rujna.

Više od 140 država članica potvrdilo je svoj dolazak.na ovogodišnju Opću raspravu radnog naziva “Ponovna izgradnja povjerenja i ponovno oživljavanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje djelovanja na Agendi 2030 i njezinim ciljevima održivog razvoja prema miru, prosperitetu, napretku i održivosti za sve”.

Ipak, ne očekuje se dominacija samo jedne teme, budući da je većina svjetskih problema daleko od rješenja. Sastanak na visokoj razini odvijat će se u kontekstu invazije na Ukrajinu, ali i novih političkih kriza u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, pandemije, ekonomske nestabilnosti, sve veće nejednakosti i novih prirodnih katastrofa u obliku razornih potresa, poplava i požara.

Kao predsjednik Opće skupštine UN-a, prvi govor u općoj raspravi održao je Dennis Francis iz Trinidada i Tobaga koji namjerava, kako je najavio, dati prioritet većem multilateralizmu i jednakim mogućnostima tijekom svog mandata.

Brazil je tradicionalno prva država koja drži govor, a kako je očekivano, predsjednik Lula da Silva učinio je klimatske promjene središnjim dijelom svog obraćanja. Lula, koji je preuzeo dužnost u siječnju, obećao je ponovno uspostaviti Brazil kao globalnog lidera u zaštiti okoliša i ojačati zaštitu amazonske prašume.

Rishi Sunak je prvi britanski premijer u zadnjem desetljeću koji neće prisustvovati zasjedanju, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron također najavio izostanak kako bi se, između ostalog, pripremio za doček kralja Charlesa.

I dok kineski lider Xi Jinping nikada ne prisustvuje događaju, američki je predsjednik Joe Biden jedini čelnik od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a koji je prisutan, što mnogi tumače kao potencijalno slabljenje utjecaja Opće skupštine UN-a.

U svjetlu posljednjeg neuspjelog pokušaja dijaloga predstavnika Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, u fokusu su i lideri država Zapadnog Balkana koji će se sastati sa šefom europske diplomacije Josepom Borellijem. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je izrazio zabrinutost zbog nedavnih događaja između te dvije države, te zaključio: “Pakt za budućnost, predstavlja jedinstvenu priliku da se ojača nacionalna i međunarodna vlast te da se učini održivom i otpornijom na buduće krize i šokove, čuvajući tako planet za buduće generacije”.

Opća skupština kao glavno tijelo UN-a za donošenje odluka predstavlja jedinstveni forum za multilateralnu raspravu o međunarodnim pitanjima obuhvaćenih Poveljom Ujedinjenih naroda, a svaka od 193 države članice ima jednak glas.

“Ovo je jedinstveni trenutak svake godine za čelnike iz svih krajeva svijeta da ne samo procijene stanje u svijetu, već i da djeluju za opće dobro”, izjavio je glavni tajnik UN-a António Guterres na konferenciji za tisak prošlog tjedna. “A djelovanje je ono što svijet sada treba.”

Sjedište UN-a nije otvoreno za javnost tijekom velikog tjedna, no svake godine glavni tajnik UN-a ugošćuje nekog od slavnih “outsidera”. Ove godine čast je pripala velikanu tenisa Rogeru Federeru, te princu Williamu, koji će se susresti s Guterresom kako bi promovirao svoju Earthshot inicijativu za borbu protiv klimatskih promjena.

Edita Bojanac Delcaro

Foto: Instagram / @unitednations

RSS 2.0 | trackback