Izazovi zelenog financiranja

Radio Rojc

Objavljeno 31.03.2023. pod Društvo

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uoči svojeg predavanja „Zeleno financiranje: izazov tranzicije na okolišno održivo i niskougljično društvo“ u Sveučilišnoj knjižnici u Puli, kojeg u sklopu projekta “Zelena knjižnica” organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, gostovao je u našem programu.

Duplić upozorava da trenutno živimo u izrazito turbulentnom razdoblju koje predstavlja izazov opstanka naše civilizacije, izloženi smo trima planetarnim krizama: klimatska kriza, kriza bioraznolikosti i kriza onečišćenja. Zaista je potrebno hitno reagirati, učiniti hitne promjene, kako bismo se kao društvo prilagodili i dali odgovarajuće odgovore na ove tri krize i kako bismo kao vrsta opstali, smatra naš gost. Pogrešno je mišljenje da mi trebamo spasiti planet. Priroda i planet ne ovise o nama, mi kao vrsta koristimo prirodne resurse i ovisimo o prirodnim resursima i stanju prirode, ili stanju bioraznolikosti.

Nažalost, način života koji imamo danas, ostavio je toliko traga na prirodu da smo se doveli u jedno doista krizno razdoblje gdje sada treba povući crtu i hitno provesti tranziciju. Niti jedna tranzicija nije lagana, između ostaloga tranzicija dosta košta i traje, jer moramo ne samo promijeniti naše navike i prilagoditi svoje potrebe, već i promijeniti način funkcioniranja mnogih stvari u društvu koje uzimamo zdravo za gotovo, pojašnjava Aljoša. Javnim sredstvima ne može se financirati cijela ta tranzicija, jer se cjelokupno društvo mora prilagoditi i proći tu tranziciju, i tu je taj izazov zelenog financiranja – kako i što financirati, kako mobilizirati novac, pogotovo privatni kapital, kako bi tranzicija bila sprovedena pravovremeno.

Tranziciju treba provoditi kontinuirano, sistematično i odgovorno, te aktivnosti trebaju ići jedna za drugom i bez odgode, jer smo u borbi i s vremenom koje polako ali sigurno curi, zaključuje Duplić. Ministarstvo zajedno s partnerima iz Europske Unije sudjeluje u kreiranju, a zatim i prenosi politiku europskog Zelenog plana, i definira politike – kako doći do tih ciljeva. Zeleno financiranje podrazumijeva da banke i firme unesu u svoj portfolio to “zeleno” i da se po povoljnijim uvjetima isključivo kreditno financiraju oni projekti koji svojom implementacijom ne štete okolišu, nego upravo imaju i pozitivan učinak na neku od sastavnica okoliša.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Sveučilišna knjižnica Pula

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Anja Ninić

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback