Rokenrol i ratovi devedesetih

Radio Rojc

Objavljeno 03.04.2023. pod Društvo

Povjesničar Nemanja Stokrp u pulskoj je Gradskoj knjižnici i čitaonici održao predavanje naziva “Rokenrol i ratovi na prostoru bivše Jugoslavije 1991. – 1995.”, a tom je prilikom gostovao u našem programu. Stokrp je svoj studij proveo u Beogradu, pri Filozofskom fakultetu, gdje je s temom punka i magistrirao, s mentoricom Radinom Vuković. O tom je magistarskom radu i njegovom istraživanju u vezi istog, riječi bilo i na predavanju.  

Povjesničar je svoje studije centrirao u ratne godine prošlog stoljeća i smjestio u Beograd, Zagreb i Sarajevo, kao žarišta alternativne kulture tog vremena, ali je pažnju posvetio i manjim gradovima, Ljubljani, Puli i Rijeci. Ipak, za proučavanje ove teme, zabavljao se i istraživanjem vremena nakon Titove smrti pa do same 1991., kako je ono nužno za dobivanje konteksta. Pritom naglašava kako su rokenrol bendovi i tada, kao što je to slučaj Bijelog dugmeta, upozoravali na problem rastućeg nacionalizma, te su bili zrcalo društva i problema kojeg su kasnije to društvo i snašli, kao što je to općenito slučaj popularne kulture. Što se tiče termina ‘rokenerol’, gost pojašnjava da je njega iskoristio da obuhvati mnogobrojne žanrove, koji bi u njega mogli spasti, a koji su se oblikovali u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.  

Natrag na glazbena žarišta; Beograd je po gostu nekakav centar antiratnog pokreta u glazbi, kako su se ondje događali najvažniji antiratni koncerti, dok je Zagreb već bio utemeljen u bogatoj, iako ne alternativnoj, muzičkoj sceni i produkciji, a tome svjedoči i to da je bio domom ZagrebFesta. Sarajevo je, pak, najzanimljivije, obzirom da je to mjesto koje je bilo najgore pogođeno ratnim stanjem. Obzirom na granate, koji nisu padale po Beogradu i Zagrebu, Sarajevo se u skladu s time i razvijalo. Ondje je alternativna scena zbilja bila ‘underground’, provodila se u podrumima, kazalištima osvjetljenim svijećama zbog nedostatka struje. Scena je bila potpuno ovisna o hrabrim pojedincima, koju su uspjeli učiniti pravo malo čudo, govori Nemanja, a nekakva je najsvjetlija točka tog procesa bio dolazak Brucea Dickinsona u Sarajevo.   

Rokenrol devedesetih tema je kojom se malo koji povjesničar bavi, komentira gost. Dok je o novom valu, pa čak i turbofolku devedesetih pisano zbilja puno, o rokenrolu nekako pišemo i govorimo nedovoljno, a uzrok je toga možda što je ta scena, ova kojom se Nemanja bavi, velikim dijelom u pripadnosti alternativne scene, mahom nepoznate većini slušatelja. Dobra je vijest da izvora ima mnogo, kao i mogućnosti, a i da će Stokrp, ukoliko ga uvjeti posluže, svoje istraživanje nastaviti i proširiti, pa tako popraviti neke nedostatke koje je sam uvidio, a onda možda i objaviti u nekakvom tiskanom izdanju, nakon još mnogih usmenih predaja povijesti, u kojima je i dosad uživao, s važnim akterima scene, kao što je u Puli to bio Sale Veruda.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback