Jasna Vekić o Tjednu Crvenog križa

Radio Rojc

Objavljeno 10.05.2024. pod Društvo, iz Rojca, Podcast

U sklopu Tjedna Crvenog križa, koji se održava od 8. do 15. svibnja, Gradsko društvo Crvenog križa Pula provodi niz aktivnosti usmjerenih na promociju humanosti i edukaciju o prvoj pomoći. Tim smo povodom u emisiji OBAVIJESNI RAZGOVOR ugostili ravnateljicu Jasnu Vekić, koja poziva građane na volontiranje i posjet Centru Društva koje djeluje na adresi Nobileova 2.

Pod sloganom “Očuvajmo humanost” u tijeku su različite inicijative, uključujući edukaciju dobrovoljnih vatrogasnih društava. Na Kampusu Sveučilišta Jurja Dobrile organizirana je i akcija darivanja krvi, dok se kroz projekt gerontodomaćica i prikupljanje namirnica nastavlja pružanje pomoći u kući.

Ove aktivnosti odražavaju duh osnivača Crvenog križa, Jean Henryja Dunanta i njegovu viziju svijeta ispunjenog humanosti, pa Jasna Vekić također ističe važnost akcije “Vaš dar za pravu stvar” koja se provodi na nacionalnoj razini i promiče solidarnost kroz prikupljanje namirnica u trgovačkim centrima:

“Svake godine imamo pune košare, ljudi su educirani i to je sad već tradicijski. Neovisno o ovoj akciji, prije tri i pol godine smo se uključili u e-primatelje donacija preko Ministarstva poljoprivrede, pa nam iz trgovačkih lanaca na tjednoj razini dolaze velike donacije povrća, mesa, mliječnih prerađevina. To sve odlazi u pučku kuhinju, tako da nitko ne bi trebao biti gladan – 49 tona hrane su moje cure prošle godine navukle na ruke! Gradsko Društvo Crvenog križa ne bi postojalo bez ovih ljudi, koji to doživljavaju kao svoj poziv i ovim im putem zahvaljujem.“ – zaključila je Jasna Vekić

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredio i vodio: Saša Jokić

Foto: Boris Bjelica

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback