Tina Širec Džodan – “U ime oca”

Radio Rojc

Objavljeno 09.05.2024. pod Društvo, iz Rojca, Kultura, Podcast

U četvrtom dijelu dokumentarnog serijala “U ime oca”, redateljica Ines Pletikos i nositeljica naracije Breda Bizjak vode nas kroz intimnu priču o Martinu Bizjaku, likovnom umjetniku i čovjeku čija je vizija oblikovala urbani pejzaž Pule. Premijerno prikazan u Kinu Valli, film “U ime Oca – Breda” pruža uvid u utjecaj obiteljskog nasljeđa na kulturu i razvoj grada. Tanja Miličić, ravnateljica Pula Film Festivala, TV novinar Boro Vučković i protagonistica Dušica Radojčić podijelili su svoje dojmove o filmu, ističući važnost Bizjakove uloge u povijesti grada.

Kroz 52 minute ove epizode šestodijelnog serijala, gledatelji su pozvani da istraže kako osobne priče utječu na šire društvene i kulturne tokove, te kako vizija jednog čovjeka može transformirati strukturu grada. Tina Širec Džodan, povjesničarka umjetnosti i predsjednica kulturnog Vijeća za likovnu umjetnost, također se pojavljuje kao jedna od ključnih figura u filmu, dodatno osvjetljavajući Bizjakov opus, te je tim povodom gostovala u emisiju PULA TO JE RAJ.

Na pitanje tko je bio Martin, odgovorila je – “Martina Bizjaka sam prvo doživljavala kao oca svoje prijateljice iz susjedstva, kao jednog od roditelja koji je strašno involviran u posao i radi nekakve važne stvari. U sljedećoj fazi, kada sam pred kraj osnovne škole počela shvaćati važnost svih tih kulturnih događanja, tada ga prvi put smještam u neku hijerarhiju kulturnih djelatnika i shvaćam koliko je njegova uloga važna. Gdje god se pojavi pokrene neku inicijativu, iz koje onda izraste institucija ili nekakva škola. On je prije svega, funkcionirao kao likovni pedagog i mislim da je taj pristup zadržao do zadnjeg dana, uvijek je nastupao s maksimalnim strpljenjem prema ljudima.“

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku.

Emisiju uredio i vodio: Saša Jokić

Foto: eufcn.com

Tekst: Edita Bojanac Delcaro

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback