LUNGOMARE Festival sumnjive privatizacije

Radio Rojc

Objavljeno 02.06.2023. pod Društvo, Podcast

U emisiji “Pula to je raj” gost je Aleksej Orel iz Inicijative za Lungomare. Šetajući spornim prostorom Aleksej Orel rekao je da se na česticu na kojoj se nalazi Mocennijev spomenik “Zemlja- voda- zrak” po Zakonu o komunalnom gospodarstvu Grad Pula mora upisati, ali to ne želi.

Prema njegovim riječima Grad Pula ima i legitimno pravo građanskom parnicom tražiti nazad veliki nogometni stadion na kojem se nalaze tribine, prostor za svlačionice i stražnje tribine, međutim, ni to ih ne zanima, dok pomoćni nogometni teren Grad sada do kraja devastira i ne održava.

Betonsko stepenište će se rušiti, a radit će se puno šire da bi se dio strujne infrastrukture dovukao kroz šumu, koju potražuje DORH. Gradit će se puteljak povišen do 2 metra, betoniran, s betonskim blokovima u zemlji radi javne rasvjete. Potpuno će se mijenjati stanište životinjama u ovom dijelu šume rasvjetom koja je bespotrebna, smatra Orel.

“Ovdje gdje je stijena, ne prema moru, nego stražnja strana, širit će se oko 26 do 28 metara, ukopavanje u živu stijenu, planirano je miniranje prostora i rušenje, po njihovoj procjeni minimalno stotinu stabala. Dakle, ovdje ispred nas u cijeloj dužini od 120 metara, Grad ima namjeru napraviti novi kamenolom i izvući na tisuće i tisuće kubika kamena miniranjem što jako poskupljuje radove”, kaže Aleksej Orel.

S prvo planiranih 400.000,00 eura ovi će radovi koštati 1.300 000,00 eura, a s tim novcem Grad Pula može obnoviti oba nogometna terena, tvrdi Orel i nastavlja da je Inicijativa za lungomare državu upozorila na javnu nabavu koja je u postupku jer Grad Pula ulazi u nešto za što ne zna hoće li ostati njegovo, u sporu je za ovo zemljište s Republikom Hrvatskom podjednako kao što je država u sporu s tvrtkom Hotel Valkane d.o.o. za 80 000 m2 šumskog zemljišta. 

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Pripremila: Mirjana Radulović

RSS 2.0 | trackback