Mediji zarađuju na ženskim tijelima i životima

Radio Rojc

Objavljeno 01.06.2023. pod Društvo, Podcast

U samo dva mjeseca prikupljeno je više od 830 seksističkih članaka. Prednjači Dnevno.hr, a prate ga 24sata.hr, Net.hr i Slobodna Dalmacija.  Ove je rezultate objavila Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji koja je osnovana  8.ožujka ove godine i otad prati hrvatske lokalne i nacionalne medije.

Najčešći oblik seksizma je seksualna objektivizacija žena (358 članaka), prati ga pogrdno i/ili trivijalizirajuće izvještavanje o izgledu/ponašanju žena umjesto rasprave o stavovima i mišljenjima (245 članaka), podržavanje i promocija rodnih stereotipa sljedeći je oblik seksizma po brojnosti (108 članaka), kojeg prati reproduciranje i održavanje rodnih stereotipa u odnosu na žrtve rodno utemeljenog nasilja (91 članak). Članci koji su mizogini ili sadrže govor mržnje te homo/bi/transfobni članci broje 31 članak. 

Ovakvim izvještavanjem mediji krše zakone i kodekse kako bi klikovima zarađivali na ženskim tijelima i životima. Neformalna mreža za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji više je puta razne medije prijavljivala nadležnima, ali bez rezultata. Izrečena su upozorenja i preporuke uredništvima medijima, ali bez strožih sankcija koje bi spriječile mizogine prakse izvještavanja.

Mrežu čine Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za društveni razvoj, istraživanja i inovacije – INOVA, Ženska grupa Karlovac “Korak”, Udruga “Sofija”, Udruga Dugine obitelji, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, NDC Osijek – Nansen Dijalog centar, Centar za ženske studije, Udruga ZUM, Udruga HERA Križevci, Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN”, te Mreža mladih Hrvatske kao podržavajuća članica.

Tim povodom razgovarali smo s Natašom Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Foto: Markus Spiske on Unsplash

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić

Pripremila: Mirjana Radulović

RSS 2.0 | trackback