Eco-friendly portreti od odbačenih japanki

Radio Rojc

Objavljeno 10.11.2023. pod Društvo

Nigerijski umjetnik i klimatski aktivist Konboye Eugene Ebipade pretvara odbačene japanke u personalizirane portrete, šaljući tako snažnu poruku o važnosti održivog razvoja i smanjenja plastičnog otpada, dok jedinstvenim pristupom u stvaranju umjetnosti kroz recikliranje pokazuje svu širinu spektra svog umjetničkog talenta.

Ono što je počelo kao školski projekt u 2017. godini, kao kreativni odgovor na nedostatak konvencionalnih materijala potrebnih za umjetničko izražavanje, s vremenom je preraslo u životni poziv. Transformacija otpadnog materijala štetnog za okoliš, rezultirala je cijenjenim umjetničkim djelima zadivljujućih boja i estetske vrijednosti.

Njegov kreativni proces započinje prebiranjem po odlagalištima, gdje Konboye traži određenu vrstu otpada; plastične japanke. Njih potom čisti, dezinficira i reže na kvadrate različitih duljina, sortirajući ih prema boji i tonu te ih lijepi na podlogu. Tada na zidovima njegovog studija raznobojni komadi poprimaju oblik jedinstvenih portreta njegove zajednice.

Uz otpad koje industrijski razvijene zemlje istovaruju u Nigeriji, Konboye Eugene nažalost ima izobilje materijala za stvaranje umjetničkih kreacija jedinstvenih boja i tekstura, dok njegovi živopisni portreti služe kao vizualni podsjetnik na negativne učinke plastike na okoliš i poticaj na pozitivnu promjenu potrošačkih navika.

Konboye smatra da prenamjenom japanki ciljano smanjuje zgađenje plastičnim otpadom, koji guši ovu najmnogoljudniju afričku naciju s više od 210 milijuna stanovnika. U Nigeriji je sasvim uobičajeno da se otpad ostavlja na cesti i baca po livadama, dok recikliranje praktički ne postoji.

Iza svakog portreta nigerijskog umjetnika stoji priča, a njegov studio u jugozapadnom dijelu države Ogun sada služi i za obuku mladih umjetnika koje je inspirirao svojim radom. “Japanke su ogroman faktor zagađenja u Nigeriji,” izjavio je Konboye za How Africa. Više od 3 milijarde ljudi nosi japanke kao jedini par obuće u zemljama u razvoju, zbog pretežito tople klime.

Prema podacima UN-ove Organizacije za industrijski razvitak (UNIDO), otprilike 200 000 tona nigerijskog plastičnog otpada svake godine završi u Atlantiku. U posljednjih 70 godina proizvodnja plastike u svijetu je drastično porasla; 1950-ih proizvodilo se oko dva milijuna tona, dok danas to iznosi vrtoglavih 450 milijuna tona.

Dok nam je u mnogočemu plastika korisna kao jeftini i višenamjenski materijal koji se koristi za pakiranje hrane, gradnju, medicinske instrumente i još mnogo toga, problem je što se najveći dio još uvijek ne reciklira već završava u šumama, poljima i morima diljem svijeta, s velikim utjecajem na cijeli ekosustav.

Svijetla točka u moru plastike jesu projekti i neprofitne organizacije poput Ocean Sole iz kenijskog Nairobija, koje se bave sakupljanjem takvog otpada po lokalnim plažama u svrhu recikliranja. Godišnje prerade oko 50 tona odbačenih japanki, koje se u spretnim rukama umjetnika i obrtnika pretvaraju u skulpture životinja i jedinstveni nakit.

Konboye Eugeneov inovativni pristup recikliranju i umjetnosti pokazuje snagu kreativnosti u suočavanju s izazovima zaštite okoliša, s ciljem čišćih plaža i uključivanja što većeg broja mladih iz ugroženih zajednica.

Njegovi portreti izrađeni od japanki ne samo da slave umjetnički izraz, već služe i kao katalizator promjena. Promicanjem poruke o smanjenju plastičnog otpada, ovaj kenijski umjetnik nas svih poziva da budemo dio pokreta prema zelenijoj, održivoj budućnosti.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Instagram / Konboye Eugene Ebipade

RSS 2.0 | trackback