Objavljena metoda za planiranje društvenih vrtova

Radio Rojc

Objavljeno 04.04.2023. pod Društvo

Zelena Istra objavila je metodu kojom se planiraju društveni vrtovi, pristupačni i uključivi za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Namjera metode je promicanje društveno uključivog i participativnog planiranja, pa može poslužiti i za razvoj drugih projekata ili prostora. Dostupna je na webu Zelene Istre za preuzimanje kao digitalna publikacija, u obliku audio zapisa, a prilagođena je i na lako razumljiv jezik. Bitno je napomenuti da je tekst metode otvoren za daljnju razradu.

Ukoliko vam je namjera isplanirati društveni vrt, neki drugi prostor ili projekt, a u planiranje želite uključiti sve osobe na koje se projekt odnosi, te uvažiti njihova mišljenja i potrebe, ova metoda je odgovor na sva vaša potraživanja. Kako napominju iz Zelene Istre, metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije

Metoda je namijenjena organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali može poslužiti i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe. Uz pomoć metode zajednice mogu planirati sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta.

“Kako bi bila dostupna svim osobama u najvećoj mogućoj mjeri, metodu smo izradili u nekoliko različitih inačica. Kreirali smo digitalnu publikaciju, snimili smo je kao audio zapis, a na lako razumljiv jezik prilagodila ju je Škola za odgoj i obrazovanje – Pula”, kaže Dunja Mickov iz Zelene Istre. Sve verzije metode dostupne su na stranicama Zelene Istre.

Cijeli razgovor sa Ninom Brnić i Dunjom Mickov iz Zelene Istre možete poslušati na sljedećem linku:


Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback