Ostavština vizionara – Paul Kupelwieser

Radio Rojc

Objavljeno 02.02.2023. pod Društvo

Uoči predstavljanja knjige “Paul Kupelwieser na Brijunima – zbornik radova Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 100. obljetnice smrti Paula Kupelwiesera (1843. – 1919.) – (Brijuni – Pula; 11. i 12. X. 2019.), koje se održalo na 180. godišnjicu njegovog rođenja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, razgovarali smo sa Kristinom Afrić Rakitovac s Fakulteta ekonomije i turizma, sveučilišta Jurja Dobrile. 

Nakon same konferencije odlučeno je da se napravi selekcija izloženih radova, te je u zbornik uvršteno 12 radova napisanih od strane 18 autora iz Hrvatske i Austrije. Na tragu svestrane ličnosti Paula Kupelwiesera i sam zbornik odražava njegovu svestranost, kako objašnjava Afrić Rakitovac. Autori su se bavili raznim područjima koja se vezuju uz lik i djelo Kupelwiesera, poput medicine, arheologije, tehnike, turističke arhitekture, gospodarstva ali i likovne umjetnosti, književnosti i glazbe.

Posebna pozornost u zborniku skrenuta je i na vizionarstvo Paula Kupelwiesera, koji je u svojim promišljanjima otišao dalje od brijunskog otočja, te se tako spominje i njegova ideja da se u Medulinu izgradi trgovačka luka povezana sa željezničkom mrežom, u svrhu revitalizacije juga Istre. Nažalost, prema dokumentima koje možemo pročitati u zborniku, taj ambiciozni projekt nije naišao na spremnost ondašnje vlasti da ga podrži.

Cijeli razgovor možete poslušati na linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback