Program podrške i savjetovanja pulskim osnovnim školama

Radio Rojc

Objavljeno 25.01.2024. pod Društvo

Gabrijela Galant Jelenić je u emisiji ZDRAVO DRUŠTVO ugostila rehabilitatoricu Danijelu Kasumović-Maružin i učitelja Hrvoja Bogojevića, članove mobilnog tima za provedbu Programa podrške i savjetovanja osnovnim školama grada Pule. Na inicijativu Danijele Kasumović-Maružin peteročlani je tim stručnjaka krenuo s radom na jesen 2023. godine i pokušavaju pokriti što širi spektar potrebnih usluga, a uključene su sve pulske osnovne škole.

“Program je u fazi provedbe, a dozvola ministarstva je stigla u studenom prošle godine. Mobilni tim pruža podršku učiteljima, roditeljima i djeci. Imamo cikluse radionica gdje obrađujemo izazove roditeljstva i školstva, to je taj prvi ciklus koji se primiče kraju, a odrađuje se s roditeljima i s učiteljima. Mi danas živimo u svijetu gdje valjda svi trebamo biti savršeni, sva djeca trebaju biti genijalna i svi trebaju biti negdje na vrhuncu svijeta, ali je izuzetno važno znati i dozvoliti sebi da kažemo da nismo OK, da možda s našim djetetom postoji prostor za napredovanje, da budemo otvoreni za to da postoje ljudi koji nam mogu pomoći.” – istaknula je Danijela Kasumović-Maružin.  

“Imali smo tu uvodnu radionicu za roditelje u četiri škole i mogu reći da je bio velik odaziv. Tijekom tih radionica, pošto se ja bavim psihodramom i sociodramom, odlučio sam napraviti deset radionica za roditelje djece s teškoćama gdje ćemo ih osnažiti kroz neke teme za koje smo mi detektirali da su bitne; spremnost na prilagodbu i fleksibilnost kod roditelja, zadovoljavanje potreba roditelja nasuprot potreba djeteta, o diskriminaciji, svjesnost o mogućnostima učenika, te koliko su mali pomaci zapravo velike pobjede.” – nadodao je Hrvoje Bogojević

“Ne postoji priručnik koji se zove ‘Kako biti dobar roditelj’ i živimo u vremenu koje se izuzetno mijenja, koje je izazovno te nam svima treba podrška u nekom trenutku našeg života. Pogotovo u tim nekim ulogama koje su izuzetno značajne za naše živote, tako da je dobro da postojimo jedni za druge.”  

“I da nam netko kaže ‘Bravo baš si dobar roditelj’, jer to nam nitko ne govori!” – zaključili su gosti emisije. 

Cijeli razgovor poslušajte dolje: 

Razgovarala: Gabrijela Galant Jelenić 

Foto: Boris Bjelica 

Priredila: Edita Bojanac Delcaro 

RSS 2.0 | trackback