Roj Osa predstavio album “Azbestni krovovi” u INK

Radio Rojc

Objavljeno 29.01.2024. pod Društvo

Gost je u emisiji OBAVIJESNI RAZGOVOR bio Alen Sinkauz, skladatelj, basist i kontrabasist koji djeluje unutar eksperimentalnog kazališta TAM Teatromusica iz Padove. Povod za razgovor bio je subotnji nastup njegovog benda Roj Osa u Istarskom narodnom kazalištu i predstavljanje prvog albuma “Azbestni krovovi”.

“Roj Osa je novi sastav u kojemu smo si dopustili da sve ovo što se nakupilo zadnjih 30 godina našeg muziciranja, prekida i ponovnog sastavljanja, uđe u naš trenutni opus. Snimili smo album koji je izašao prošle godine i promovirat ćemo u kazalištu nešto s ploče, nešto što se novo kuha. U tih trideset godina nama se dogodilo svašta, ostala je i neka naša stara energija, a mogu i reći da je u zadnje vrijeme ta naša glazba poprimila neki ‘filmičniji’ moment s primjesom improvizacije.” — kazao je u uvodnom dijelu emisije Alen Sinkauz.  

Također je istaknuo kako na njihov zvuk veliki utjecaj imaju zvuk i projekti iz 90-ih godina, rana eksperimentalna elektronika, post-rock noise i avangardni jazz, s kojima se isprepliću različiti koncepti i prijateljstvo trojice članova — Nenada Sinkauza, Alena Sinkauza i Marca Quarantotta, koje traje 30 godina.  

“Živimo u kapitalizmu i sve se stavlja u ladicu, i muzika i vizualna umjetnost i film, sve mora imati svoj žanr i sve mora imati svoj kod, sve se mora prodati ili biti produkt, stvar, nešto s nekim imenom, kodom i onda se lakše predstavlja kupcima, pod navodnicima. Živimo jednostavno u takvom sistemu. Koliko god umjetnost pokušava zaobilaziti te norme, opet kapitalizam uspije pronaći rješenje da to smjesti negdje. Na primjer u ladicu koja se zaobilazi, ali opet je ladica.”    

Cijeli razgovor o počecima u metal bendu Dusty Miller, kojeg je ista ekipa osnovala sredinom 90-ih i glazbenim temeljima, aktivnostima u kazalištu i na filmu, suradnjama, zašto su mu osobno improvizacijski momenti bitni u stvaranju glazbe, pokretanju Kopaton Records labela kao platformi za otpadnike, te ostalim temama, poslušajte dolje: 

  Razgovarao: Dejan Štifanić 

Foto: Roj Osa 

Tekst: Edita Bojanac Delcaro 

RSS 2.0 | trackback