Što se kuha u Aktivističkoj kuharici

Radio Rojc

Objavljeno 17.01.2023. pod Društvo

Aktivistička grupa Zelene akcije predstavlja “Aktivističku kuharicu”, priručnik za klimatski aktivizam. Kuharica obuhvaća tridesetogodišnje iskustvo Zelene akcije u planiranju i izvedbi aktivističkih praksi, kao i osnivanju i vođenju lokalnih aktivističkih grupa.

Cilj kuharice je na jednostavan i direktan način predstaviti načine organiziranja za klimatsku pravdu, ponuditi praktične recepte organizacija različitih vrsta aktivnosti, kao i dati savjete za funkcioniranje aktivističkih grupa. 

Dora Sivka, koordinatorica aktivističke grupe, naglasila je da je priručnik promatran iz perspektive klimatskog aktivizma, ali da je primjenljiv na sve vrste aktivizma. Priručnik Uvod u Eko aktivizam, koji su izdali prije desetak godina, sada je osuvremenjen i upotpunjen u formatu kuharice.

Aktivistička kuharica podijeljena je u sedam poglavlja: O kuharici; Točka vrenja zvana klimatske promjene; Kako zakuhati akciju?; Recepti različitih vrsta izravnih uličnih akcija; Dodatne kulinarske vještine; Grupno kuhanje i rad s aktivistima, te Povijest klimatskog aktivizma. Njena jednostavnost i praktičnost postignuta je i uz upečatljiv dizajn i ilustracije. 

Do priručnika možete doći putem web stranice Zelene akcije, ili putem pretrage samog naziva Aktivističke kuharice. Trenutno postoji samo online verzija priručnika, a uskoro se planira i tiskanje tisuću fizičkih primjeraka. Zainteresirane grupe ili organizacije mogu se javiti ukoliko žele da im fizički primjerak bude poslan. 

Kuharica je doprinos aktivističke grupe Zelene akcije, kojim žele potaknuti ljude i skupine da istraže ovu temu u lokalnim zajednicama. 

Cijeli razgovor s Dorom poslušajte na sljedećem linku:

Pripremila: Anja Ninić

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback