Izveden prvi heavy metal balet s glazbom Black Sabbatha

Radio Rojc

Objavljeno 13.10.2023. pod Društvo

Birmingham je odao počast Black Sabbathu kao svom najpoznatijem (i najzloglasnijem) kulturnom entitetu na neočekivani način, izvedbom prvog heavy metal baleta ikad. Premijera “Black Sabbath – The Ballet” održana je krajem rujna na Hipodromu u Birminghamu, dok su gostovanja u Londonu i Plymouthu predviđena za listopad.

“Black Sabbath – The Ballet” totalni je spektakl s baletnom koreografijom i orkestracijom osam legendarnih skladbi benda, koje uz nova djela inspirirana njihovom glazbom uživo izvodi Royal Ballet Sinfonia. Cjelovečernji nastup u tri čina sadržavat će pjesme s prvih pet studijskih albuma Black Sabbatha; “Paranoid” (1970.), “Iron Man” (1970.), “War Pigs” (1970.), “Black Sabbath” (1970), “Solitude” (1971), “Orchid” (1971), “Laguna Sunrise” (1972) i “Sabbath Bloody Sabbath” (1973).

Umjetnički direktor Carlos Acosta donosi jedinstveno iskustvo s tri skladatelja i tri koreografa, predvođenih renomiranim koreografom Pontusom Lidbergom (čija djela izvode Švedski kraljevski balet i Balet pariške opere), skladateljem Chrisom Austinom, uz suradnju s nagrađivanim piscem Richardom Thomasom (Jerry Springer, Opera) na stvaranju ove izvanredne metal simfonije.

Acosta također najavljuje produkciju ovog inovativnog baleta kao “the next big thing” za obožavatelje, nakon vijesti o lošem zdravstvenom stanju Ozzyja Osbournea i najava o povlačenju s turneja. Karte su rasprodane ubrzo nakon puštanja u prodaju, privlačeći potpuno novu publiku zaintrigiranu “crossoverom” klasike i metala.

Cijeli koncept nije zamišljen tako da ispriča priču benda, iako su tijekom izvedbe baleta prisutni glasovi članova Black Sabbatha i Sharon Osbourne. Predstava je temeljena uglavnom na sadašnjosti (plesači u trikoima, majice bendova i samo malo trapera iz 70-ih) i izgrađena oko nekih od najpoznatijih pjesama kao što su “War Pigs” i “Paranoid”. Snažni rifovi nadahnuto su orkestrirani od strane Christophera Austina i tima, dok žičani i limeni instrumenti zadiru u gitare fragmentirajući pjesme.

Balet ima potporu svih članova Black Sabbatha, uključujući i gitarista Tony Iommija koji se na premijeri pojavio kao gost iznenađenja, pridruživši se plesačima na pozornici i svirajući gitaru. “Nikada u životu nisam bio na baletu!”, izjavio je tom prigodom za Telegraph. “Nikada nisam mogao zamisliti da Black Sabbath spojim s baletom, ali lijepo zvuči! Sreo sam se s Carlosom nekoliko puta i njegov je entuzijazam zarazan!”

Zanimljivo je da su Black Sabbath odsvirali svoj prvi nastup u pubu The Crown, koji se nalazi samo nekoliko koraka od zgrade Birmingham Royal Balleta, u ulici Thorp. Pub je nedavno spašen od rušenja i obožavatelji ga smatraju kulturnom baštinom, a bend najpoznatijim izvoznim proizvodom koji je potekao iz njihovog grada.

Edita Bojanac Delcaro

Photo: Instagram / @bhamroyalballet

Video: YouTube / The Birmingham Royal Ballet

RSS 2.0 | trackback