ArtON – Završen ciklus radionica suvremenog plesa

Radio Rojc

Objavljeno 03.04.2023. pod iz Rojca

Prva od radionica koje se održavaju u sklopu projekta „ArtON – mreža umjetnika u razvoju“ koji provodi Savez udruga Rojca bila je radionica suvremenog plesa za osobe mlađe od 25 godina. Iako se nažalost odvijala u potpunosti online, a nakon prestanka mjera zaštite od pandemije korona virusom, čime se zasigurno utjecalo i na broj polaznika, radionica je polaznicima omogućila uvid u koncepte, teoriju i praksu suvremenog plesa, a koji im je prenijela nagrađivana plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja Nika Disney. 

Nika Janković Disney diplomirala je kao plesni pedagog, koreograf i izvođač na Academy for Theater and Dance u Amsterdamu, gdje 2014. godine počinje predavati suvremeni ples i pokret. Od 2014. Nika radi kao slobodna umjetnica, izvođačica i pedagoginja s plesnim kompanijama Conny Janssen Danst, ICK Amsterdam i Youth Theater Krakeling. Između ostalih, radila je s koreografima Maurice Causeyem i Dunjom Jocic. Solo „Dance, Arian!“ čija je premijera zaživjela tijekom Streetorforma plesnog festivala u Zagrebu koreografirala je 2018. godine, a solo je izveden i u sklopu produkcijskih kuća Dansmakers u Amsterdamu i Arnhemse Meisjes u Arnhemu. Plesni film „Me“ koreografirala je 2020. godine, a 2022. cjelovečernju predstavu „Destination X“ za studente plesnog odjela Academy for Theater and Dance u Amsterdamu. Za Podmladak Studija za suvremeni ples u Zagrebu 2022. godine je koreografirala plesni film „Summa summarum“ i koreografsku minijaturu „Murmurations“. Trenutno radi na autorskom community art projektu „Being A-Part“, vodi satove pokreta u sklopu Pula Movement Group i posvećuje se svojim autorskim radovima. Nova premijera cjelovečernje predstave „Unisono“ zaživjet će na ovosezonskom Koreospektru u Zagrebačkom Plesnom Centru.

„Moja želja je bila da kroz ovaj ciklus dođemo do objašnjenja što zapravo jest suvremeni ples danas, budući da je suvremeni ples jedna od tehnika koje se zaista stalno mijenjaju i napreduju s vremenom, a istovremeno sam kroz svoj rad u Nizozemskoj i Hrvatskoj vidjela da se pomiješalo njegovo značenje. Bilo mi je bitno da si raščistimo zrak, da prođemo kroz cijeli razvoj suvremenog plesa od njegovih početaka do danas, te da razdvojimo definicije onoga što je suvremeni ples i što je moderan ples. Namjera mi je bila da s polaznicima stvorim pregled onoga što se može očekivati kada netko kaže da je plesač suvremenog plesa, da odlazi gledati suvremeni ples. Mislim da smo u tome uspjeli, kako kroz teoriju, tako i kroz praksu, ali i vrijedna predavanja stručnjaka.“ – kaže Nika Disney. 

Jedna od polaznica koja se i na prezentaciji predstavila začudnim plesnim performansom je i Lara Draljača. „Meni je na radionicama bilo jako zanimljivo i sad mi je puno definiranije što je to suvremeni ples. Puno mi je jasniji njegov razvoj od početaka do danas, prošli smo puno različitih tehnika kroz koje smo dobivali različite pokrete. Dobivali smo ih kroz zajedničku  improvizaciju te ih na kraju sastavili u sekvencu pokreta.“ – rekla je Lara o svojem iskustvu radionice. 

Iako je radionica suvremenog plesa gotova, projektne aktivnosti ne staju. Upravo se odvijaju ili započinju i radionica radiodrame za mlađe od 25 godina, te radionica digitalne fotografije i radionica zborskog pjevanja za osobe starije od 54 godine. Sve radionice održavaju se online, putem Zooma, a informacije o radionicama možete dobiti putem maila info.surojc@gmail.com ili na društvenim mrežama i web stranicama Saveza udruga Rojca. 

Pripremio: Jan Franjul

Projekt „ArtON – Mreža umjetnika u razvoju“ provodi Savez udruga Rojca, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 63.718,98 eura (480.090,69 kuna) / 54.161,14 eura (408.077,09 kuna) sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback