Priča o velikom pulskom divu

Radio Rojc

Objavljeno 27.04.2023. pod Društvo, iz Rojca, Kultura

“Priča o velikom pulskom divu” ime je izložbe o brodogradilištu Uljanik, koju su izradili i postavili učenici pulske Tehničke škole pod mentorstvom svojih dvaju profesorica, u Dnevnom boravku Rojca. Povodom otvorenja razgovarali smo s Gordanom Mofardin, profesoricom i mentoricom u projektu.  

Gordanin je glas velik i snažan, kakav mora biti, obzirom da u većinom muškoj školi, uz izuzetak arhitektonskih i geodetskih usmjerenja, predaje etiku i hrvatski jezik. Ta je škola godinama bila domom đaka koji su kasnije postajali radnicima pulskog Uljanika. Dokaz je tome, veli Gordana, da je do prije par godina škola nudila i program za brodograđevne tehničare. Sada bi, da je Uljanik još živ, ondje slali svoje strojare, no Uljanika više nema. Nakon što je grad oplemenjivao u socijalnom, sportskom i kulturnom smislu, sada ga se može pronaći na stranicama crne kronike, a nedavno je srušen i zid istoimenog kluba, u kojem su provedene mnoge pulske mladosti, pa tako i Gogina.  

U želji da se prizove povijest i učenicima, od kojih mnogo za Uljanik ne zna, približi prošlost vlastita grada i značaja brodogradilišta, Mofardin je s kolegicom Sandrom Balde, inače profesoricom strojarstva, osmislila, pa zajedno s učenicima stvorila ovu izložbu. Sama izložba će u sklopu Festivala znanosti biti postavljena do 29. travnja. Obzirom da je Uljanik učenicima bio dalek i nepoznat, izložba je predstavljena prvo kronološki, da bi onda učenici sami odabrali izraz i tehniku. Tako priču o “pulskom divu” pričaju makete, Uljanikovi brodovi izgrađeni 3D printerima, fotografije i fotografije iz zraka, crteži, što su ih izradili učenici individualno ili u grupama, po vlastitu izboru.  

Profesorica je, govori, zadovoljna izvedbom svojih učenika, koje je pripremala na nastavi etike, govoreći o Uljaniku u kontekstu grada i svega što je za Pulu on učinio. Njena kolegica, Sandra Balde, potom je mentorirala tehnički dio. Ovaj je projekt bio vrijedan i važan za učenike, koji se iz škole trebaju naučiti maknuti, upoznati svoj grad i Rojc, izlagati se, doznati da postoje stvari izvan škole i na koncu se u učenju na ovaj način i zabaviti, zaključuje gošća.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback