Visokoškolsko obrazovanje -novi izazov za romsku zajednicu

Radio Rojc

Objavljeno 27.09.2023. pod Društvo, iz Rojca

Gosti emisije Siesta de Rojc našeg voditelja Borisa Bjelice protekli tjedan bili su predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini, učenik 2. razreda talijanske Ekonomske škole Faik Ljatifi i koordinatorica aktivnosti mladih u Savezu Roma u RH “KALI SARA” Lea Oršuš. Povod emisije bio je nedavno završeni 4. Kongres mladih Romkinja i Roma u Medulinu.

Glavni predavači bili su Alen Tahiri ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

“Generalni zaključak bio je i dalje postoji velika potreba za visokoškolskim obrazovanjem. Dotakli smo se teme mentorstva, gdje su sami mladi rekli da im treba mentorstvo i vodstvo po pitanju priprema za mature, a neki od prisutnih studenata javili su za pomoć” – kazala je Lea Oršuš.

Na upit o trenutnom položaju Roma u Hrvatskoj, Lea Oršuš kaže kako smatra da je potreban obostrani trud i romske zajednice i većinskog stanovništva, na boljem upoznavanju kako bi se poništile predrasude i stereotipi koji su jako izraženi pogotovo u Međimurskoj županiji. “Idemo prema boljem, mladi su svjesni svojih ciljeva u svojem životu i jako sam pozitivna, vidim napredak” – zaključuje ona.

Učenik Faik Ljatifi koji je do 5. razreda osnovne škole živio u Italiji kaže kako mu je najinspirativniji bio govor politologa Alena Tahiria koji je govorio o pravima nacionalnih manjina, te kako je teško opstati kao Rom i nužnosti da se treba deset puta više dokazivati od neroma da bi napravio korak naprijed.

“Meni je nabitnije i srce me boli kad čujem neke pojedince iz romske populacije kako govore protiv Roma. Cilj nam je bio ujediniti mlade, kako bi mogli prosperirati i uključiti se u visoko obrazovanje. Oko toga se najviše borimo, tako da pozivam sve moje sunarodnjake da smire tenzije, da idemo ka budućnosti i da se ne vraćamo nazad.” – kazao je Veli Huseini.

Priredio: Dejan Štifanić


https://www.mixcloud.com/Radio_Rojc/udruga-roma-istre/

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback