Ljeta s Marijom i Pisma čitateljici

Radio Rojc

Objavljeno 28.03.2023. pod Kultura

Unutar ožujskog programa Kluba i knjižare Giardini 2, spisateljica Olja Savičević Ivančević, predstavila je svoja posljednja dva naslova; Ljeta s Marijom, u izdanju Frakture i Pisma čitateljici, u izdanju Buybooka. Tim je povodom gostovala u našem programu.  

Ljeta s Marijom je roman, kojeg je Olja krenula tkati od usmenih predaja, fotografija, nekih prešućenih obiteljskih tajni, kojima je onda dodavala priče, da bi one stvorile nekakvu intimnu žensku priču, koja je živjela u interijerima i ženskim prostorima ili općenito izvan okvira velike svjetske povijesti.

Priča je to koja završava s kćerima, kao i svaka, kako kaže Olja, ženska priča, a koja se odvija ljeti. Važno je spomenuti kako je ljeto vrijeme u kojem svi mi s mora najintenzivnije živimo, dok se zimi pripremamo za ljeto, naglašava autorica. Nastavlja, pa govori da je ljeto također svojevrsni kontrapunkt njihovim životima, ratovima, smrtima djece i roditelja, te služi kao prekrasna kulisa jedne turobne i teške priče, unutar koje su se one svejedno uspjele zaljubljivati, smijati, voljeti i živjeti. Roman je zapravo posveta životnosti tih žena, zaključuje. 

Kad govorimo o strukturi romana, radi se zapravo o pet različitih Marija, koje autorica prati kroz sto ljeta, u kraćem obimu, do dvjestotinjak stranica, kako je zapravo željela izbjeći pisanje velike obiteljske sage. Mislim da se kroz krupne kadrove može dosta dobro osjetiti život nekog vremena, a Marije nisu raspoređene kronološki, zato što se one dešavaju jedna zbog druge, neraskidive su, a ne (samo) jedna nakon druge, govori nam gošća. Na taj je način svaka Marija za sebe, a zapravo su sve i samo jedna Marija. 

Što se tiče nekih drugih Marija, velikih žena koje Olja drži važnima i bliskima u profesionalnom i osobnom razvoju, a da možda nemaju veze sa njenom stvarnom obiteljskom linijom, spominje prerano preminulu Dubravku Ugrešić, s čijom se “Šteficom Cvek” srela na prvoj godini fakulteta, da bi od onda postala iznimno važan utjecaj na njen život i pismo. Ugrešić nije jedina takva žena, a o ostalima piše u idućem naslovu o kojem govorimo.  

Radi se o knjizi Pisma čitateljici, zapisima u dnevničkoj formi. Njih je Olja pisala paralelno Ljetima s Marijom, ali u obliku bilješki, misli, od kojih je dio ušao u njene kolumne i dnevnik pisanja, da bi se onda oblikovao u dnevnik pisaca, nakon poziva prijatelja, također pisca, Semezdina Mehmedinovića, koji je tada pokretao serijal dnevnika pisaca, unutar kojeg su svoje dnevnike objavili i Predrag Finci, Aleksandar Hemon, Lana Bastačić, Almin Kaplan i Marko Pogačar.  

Riječ je svakako o dva iznimna spisateljska projekta o kojima još više možete doznati na linku, gdje ćete poslušati intervju u cijelosti:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback