Naopako upoznavanje Hane i Srđe

Radio Rojc

Objavljeno 12.04.2023. pod Kultura

Povodom postavljanja i otvaranja izložbe “Ilustratorski dijalog: Hana Tintor i Srđa Dragović – PING PONG”, razgovarali smo s umjetnicima. Ovi se mladi, već istaknuti ilustratori zapravo nikad nisu sreli, a tijekom protekle godine, vodili su zajednički crtački dnevnik, na ideju kustosa izložbe Marka Goluba iz Hrvatskog dizajnerskog društva, koji je koncept osmislio i umjetnike upoznao. Hana i Srđa različitih su stilova, ali sličnih senzibiliteta, a projekt je osmišljen tako da su jedno drugom slali svoje misli i ideje, da bi onda uzvraćali crtežima, koji onda postaju zajedničke slike.  

“Ovaj koncept je nešto što se može raditi u nedogled”, veli nam Hana, pa govori kako o procesu i načinu na koji će Srđa primiti određenu informaciju, nije razmišljala. Kao i obično, puno je zapisivala u bilješke na mobitelu, koje bi onda, bez predumišljaja ili duge kontemplacije, poslala Srđi. “Ovo je jedno, kao naopako upoznavanje”, zaključuje Hana. “Nije nam strano bilježiti, ni meni ni njoj, ali je opet lijepo izaći u prostor dijeljenja tog dnevnika, misli. To je komunikacija koju zamišljaš i predočavaš, čak i prije nego ju pošalješ drugoj strani”, nadovezuje se Srđa.  

Što se tiče dužih tekstova, kojih je Srđa obično autor, gledao je da oni budu što jasniji, koncizni. Kraće misli, zabilježene usputno u prostoru, slao je kakve su i bile, ali su onda neke duže tekstove, promišljanja, zajedno uređivali i skratili, kažu. Hana, inače poznata po dodavanju teksta u crteže, nije imala problem u odvajanju teksta od crteža. Tekstu, veli, uvijek pristupa isto, nikad doslovno, a na isti način to čini i Srđa, pa se tako u njenim mislima pronalaze njegovi ilustratorski dodaci, a to smatra i ključem dobre ilustracije.  

Odlični su i komentari publike i struke i unatoč tome što je moglo neke stvari promisliti prije ili drugačije, umjetnici su zadovoljni. “Lijepa je ovo bila prilika da se nekako osvrnemo i razmišljamo o tome kako ideje tretiramo, kakav je proces i kod jednog i kod drugog. Bilo je tu iznenađenja i saznanja, ali uvijek uz njegovanje teksta, koji je meni i Hani jako važan, u ovom svijetu u kojem se malo čita, a još manje razumije kontekst i zalaženje u dubinu, i naravno neke saznanja o samima sebi”, zaključuje Srđa, dok je Hana pred ulaskom u projekt imala jednu osobnu stvaralačku krizu, koja ju je navela na sumnju u sposobnosti rada na ovom dnevniku. Na koncu su njene sumnje bile potpuno neosnovane. 

Umjetnici se slažu u tome da je za projekt uvelike zaslužan Marko Golub, koji je Hani uputio poziv za izlaganje u sklopu novog ciklusa ilustratorskih izložbi u HDD-u, uz pitanje bi li radila sa Srđom, na što je ona oduševljeno pristala. Ipak, oko koncepta i provođenja korespondencije, gosti su se dogovorili sami. Jedini je Markov uvjet bio da radimo zajedno, pa smo na taj način došli do sistema i na koncu, imena, veli Srđa. Projekt je ovo, koji zbilja može stići svagdje, obzirom da ima tekst, sliku i narativnost. Izložbu možete pogledati u galeriji HUIU, do 21. travnja.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUIU

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback