Tamarini oblaci u knjižari pod krošnjama

Radio Rojc

Objavljeno 06.04.2023. pod Kultura

Uoči promocije svog trinaestog po redu albuma, “Nuvola”, u programu radija Rojc gostovala je Tamara Obrovac. Pridružila nam se i Helena Vodopija, pa najavila i ostala događanja ovoga mjeseca u Klubu i knjižari Giardini 2, gdje se promocija ima održati, 6. travnja, u 19 sati.  “Nuvola” broji sedam skladbi, kojih je u riječima i glazbi autorica Obrovac, uz iznimku pjesama “La Nuvola” i “Kovarske litarije”, čije je stihove napisao pjesnik Daniel Načinović. Tamaru na ovom izdanju prati njen kvartet s Matijom Dedićem na klaviru, kontrabasistom Žigom Golobom i Krunoslavom Levačićem na bubnjevima. 

O stvaralačkom procesu, gošća veli da ne razmišlja unaprijed o tome kako će neka skladba “izaći van”, iako u nekim projektima više pažnje posveti tome kako koji glazbenik svira i što bi njemu ili njoj moglo pasati. U slučaju Kvarteta, Tamara govori da sama krene s kompozicijom, onda uz Dedićeve sugestije “posloži” harmonijske osnove, da bi onda došli i Kruno i Žiga, pa se u tom zajedničkom muziciranju forme finaliziraju. Upravo je to zajedničko muziciranje izrazito važno spomenuti kada govorimo o ovom albumu.

“Nuvola”, naime, služi i kao dvadesetpeta obljetnica zajedničkog stvaralaštva kvarteta, što je u glazbi dragocjeno i rijetko. “Na samom smo početku imali kemiju, a s godinama se telepatija samo produbljuje”, govori gošća. “Sada postoji i zrelost, koja se uvijek očitava u potpunom stapanju u glazbu, pa individualizam postaje sve manje važan, a svi članovi sastava toliko jedno drugo slušaju da su u stanju krenuti i slijediti bilo koji smjer, kojeg bilo koji član u datom trenu odabere”, zaključuje.  

Tamara ovaj album posvećuje svom ocu, pokojnom slikaru i pedagogu, Ivanu Obrovcu, a omot, sačinjen od detalja jedne njegove slike, dizajnirao je Matija Debeljuh, također dugogodišnji suradnik. “Na nebu postelja i Oče moj posvećene su njemu, ali to ne definira cijeli album u smislu svake pjesme već u tome da je on odgovoran za to da se ja tom glazbom i na taj način mogu baviti bez ograničenja i inhibicija, koje pri tome smetaju”, veli Tamara.  

Glazbenica dalje govori da ovaj posao promocije zapravo jako ne voli, ali se nada da će glazba doći do onih kojima treba. Sve malo umire, a sve veliko ga jede, pa je tako sve teže doći do fizičkih kopija albuma. Ova je promocija način da se to ispravi, a razgovor, koji će moderirati kulturna antropologinja i etnologija, Lucija Maroević, bit će prilika da umjetnicu bolje upoznamo i kao sjajnu sugovornicu.  

Helena Vodipija nam pak govori da je tema travanjskog programa Kluba i knjižare Giardini 2 “utopija ili bunt”, a Obrovac je, svojim radom, i jedno i drugo. “Smiješno je danas, infantilno, sanjati neki drugi svijet, a Tamara glazbom, upravo taj svijet i stvara”, zaključuje.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Klub i knjižara Giardini 2

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback